Ostravská univerzita rozšiřuje nabídku pro zahraniční studenty

Ostrava - Ostravská univerzita bude rozšiřovat nabídku výuky pro zahraniční studenty. Zároveň se také chystá otevřít druhou pobočku za hranicemi České republiky. Ta první je už druhým rokem ve Švýcarském Luganu, vyučuje se na ní fyzioterapie v italštině. Ostravská univerzita je jedinou z českých vysokých škol, která funguje v západní Evropě.

Rozšířit nabídku pro zahraniční studenty v Ostravě i za hranicemi je záměr Ostravské univerzity do příštích let. „Česká republika je malá, na všechny obory tady nejsou specialisté. Proto se pokusíme a pokoušíme získávat zahraniční odborníky,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Těch už teď na univerzitě pracuje asi čtyřicet. Jedním z nich je Vyacheslav Yurchenko, který pracuje na Přírodovědecké fakultě. „Pracuji s dobrými kolegy, mám tady kvalitní vybavení i podmínky. Je to pro mě dobrá zkušenost,“ řekl Yurchenko.

Další cizince chce Ostravská univerzita přibírat na tři nová odborná pracoviště. Zhruba za čtyři roky by chtěla škola navíc akreditovat obor všeobecné lékařství vyučované v angličtině pro zahraniční studenty. Těch je teď na univerzitě asi čtyři sta. „Očekáváme, že tady budeme mít široké spektrum zahraničních platících studentů všeobecného lékařství,“ dodal Močkoř.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Ostravská univerzita má druhým rokem otevřenou divizi ve Švýcarsku, kde se vyučuje fyzioterapie v italštině. „Probém je pochopitelně v tom, že studenti nepůjdou houfně do Ostravy, proto se snažíme přijít za nimi. Musíme to ale dělat jen v oborech, u kterých máme šanci na úspěch,“ řekl rektor. Nejpozději příští rok otevře Ostravská univerzita svou další zahraniční pobočku – obor informatika v Irsku.