Poslanci schválili mírnější podobu novely, proti které se bouřili obuvníci

Brno/Zlín - Tuzemské obuvnické firmy hrozí odchodem na Slovensko. Nelíbí se jim návrh změny zákona, podle kterého by všichni, kdo při výrobě obuvi využívají polyuretany, museli odvádět vysoké poplatky. Speciální povolení by si musel pořídit každý, kdo při výrobě pracuje s tímto umělým polymerem. Návrh má podle poslanců chránit životní prostředí. Za povolení by i malé firmy zaplatily sto tisíc korun. Pro mnohé je to částka likvidační. Poslanci dnes po kritice menších a středních obuvnických firem schválili mírnější podobu novely.

Povolení k práci s polyuretany mělo podle původních plánů stát malé i velké obuvnické firmy jednorázově sto tisíc korun. „Máme malou firmu, zabýváme se výrobou pracovní obuvi. Pokud by návrh prošel, asi bychom museli přesunout výrobu na Slovensko, kde podobné nařízení není. Už teď tam část výroby máme,“ konstatoval manažer zlínské firmy Moravia Plast Jakub Janoš.

  • Podešev z polyuretanu zdroj: ČT Brno
  • I tady byl použit polyuretan zdroj: ČT Brno

„Polyuretan využíváme v malé míře, pouze na podešve. Jeho výroba rozhodně není naší hlavní pracovní náplní,“ tvrdí Janoš. Tuzemským obuvníkům by plánované statisícové poplatky výrazně zvýšily výrobní náklady, a tím by ohrozily jejich konkurenceschopnost, která je už teď ve srovnání se zahraničními výrobci velmi špatná. Firmy se navíc bály, že by jim nové nařízení odlákalo zahraniční partnery. Zvýšily by se jim i nároky na administrativu. „Kromě poplatku musíte do nákladů započítat ještě plat pro člověka, který by se o tyto záležitosti musel starat,“ vypočítal Janoš.

Hovoří viceprezident Asociace obuvníků Petr Hlaváček (zdroj: ČT24)

Přísnou podobu novely, která má více chránit životní prostředí, schválili před několika dny poslanci. Senát jim ale návrh vrátil s tím, že by se malým podnikům neměla zvyšovat administrativní zátěž. Dnes před 18. hodinou poslanci Senátem pozměněný návrh přijali.

„Polyuretan je značnou zátěží pro životní prostředí, právě proto je v seznamu látek, které obsahuje zákon o integrované prevenci. Jestliže budou mít firmy toto povolení, tak bude jistota, že u nich výroba polyuretanu nijak neškodí životnímu prostředí,“ obhajoval přísnější verzi novely mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Pokud by Česká republika novelu nepřijala, hrozily by státu podle ministerstva sankce z Bruselu.

Výrobci ale oponovali, že žádný jiný stát v Evropě tato povolení nevyžaduje tak přísně jako původní česká legislativa. Paradoxem navíc bylo, že ani výrobci pneumatik by nemuseli splňovat takové nároky, ačkoliv jejich výroba zatěžuje životní prostředí mnohem výrazněji.

Polyuretan je umělý polymer s velmi širokým využitím - kromě obuvnictví, kde se z něj vyrábějí podešve vhodné pro sportovní i vycházkové boty, se používá také například při výrobě pneumatik, lepidel, textilních vláken, molitanu a jiných pružných pěn pro stavebnictví. Jeho výhodou je lehkost a trvanlivost. Vzhledem k tomu se po celém světě vyrábí ve velkém množství. Až donedávna ho přitom nebylo možné rozložit organickým způsobem, dokonce ani spálením. Teprve v loňském roce objevili studenti z Yaleovy univerzity houbu z oblasti Amazonie, která polyuretan dokáže rozložit i bez přístupu kyslíku.

No comment: výroba obuvi s polyuretanovou podešví (zdroj: ČT24)
Vydáno pod