Ostravské zpravodajství má novou vedoucí redaktorku

Novou vedoucí redaktorkou zpravodajství TS Ostrava se 15. února 2013 stala Gabriela Lefenda. Své funkce se ujala dnes (18.2.), kdy ji členům redakce oficiálně představili pověřená ředitelka TS Ostrava Milena Sladká a šéfredaktor regionálního zpravodajství ČT Roman Ondrůj. Uzavírá se tak období více než sedmi měsíců, kdy byl vedením ostravské zpravodajské redakce pověřen Karel Spurný, vedoucí vývoje pořadů.

Na dotaz, s jakými záměry se ujímá této funkce, Gabriela Lefenda odpověděla: „Mým cílem je maximálně využít profesního potenciálu redakce zpravodajství. Chtěla bych, aby naše zprávy v Událostech v regionech byly prvními, které si diváci vybaví a které jsou o místě, v němž žijí a jehož problémy řeší. Velký důraz budu klást na profilování regionálních témat v celostátních Událostech a na ČT24. V souladu s koncepcí ČT počítám také s optimalizací práce v redakci zpravodajství."

Gabriela Lefenda se věnuje televizní žurnalistice od roku 1996. Diváci na severní Moravě si ji z té doby pamatují jako redaktorku a moderátorku regionálního vysílání Televize Polar. Jako asistentka dramaturga se později podílela na Snídani s Novou, tři roky pracovala jako redaktorka domácího zpravodajství pro Televizní noviny na Nově, v letech 2006-2009 byla šéfredaktorkou regionálního zpravodajství na TV RTA Ostrava.

Ve vysílání České televize se objevuje od roku 2010 jako moderátorka pořadů Živě na Jedničce a Dobré ráno. Společně s polským kolegou moderovala také pořad Hranice dokořán – Rozmówki polsko-czeskie. Od loňského září moderuje také regionální Události v regionech a Události v regionech Plus.

Gabriela Lefenda vystudovala obor česká literatura na Slezské univerzitě v Opavě. Je vdaná, její volný čas patří především synovi a zájmům, jako je fitness, literatura nebo studium cizích jazyků.