Fotografka Dita Pepe vystavuje v Aréně slečny a jiné ženy

Ostrava - Fotografie žen, které se nikdy neprovdaly, jsou jedním z témat uznávané fotografky Dity Pepe. Soubor těchto portrétů ze série Slečny, ale i dosud nepublikované fotografie vlastních dcer, nyní autorka vystavuje v předsálí ostravské Komorní scény Aréna.

Aréna připravuje na duben premiéru hry Arnošta Goldflama Ženy a panenky, s výlučně ženským obsazením. A ani na fotografiích Dity Pepe vystavených ve foyer divadla  muži nejsou. Žena je autorčino velké téma, se kterým pracuje od počátku své profesionální kariéry. Soubor s názvem Slečny je o osmi ženách, které žijí celý život bez muže.

„Všechny cykly, které dělám, jsou autobiografické. Vždy tam vidím hlavně kus sebe,“ říká devětatřicetiletá matka dvou dětí Dita Pepe. Fotografie vlastních dcer si dlouho nechávala pro sebe a své blízké. Nyní se je rozhodla, po do dohodě s dcerami, také vystavit.

Fotografie Dity Pepy nevznikají náhodně. Jsou stylizované, autorka je promýšlí do posledních detailů. „Pracuji vlastně jako režisér, přemýšlím dopředu o každém obraze. Je to pro mě těžké, protože jsou to moje dcery, strašně se mi líbí, miluji je, jsou mým světem,“ uvádí Pepe.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Aktuálně Dita Pepe fotografuje v azylovém domě ve Frýdku-Místku. Se svým šedesát let starým fotoaparátem začala pracovat na novém cyklu. „Do azylového domu jsem chtěla jít už dřív, nebo do věznic či komunit, kde se ty ženy nacházejí v nějaké krizové životní fázi, krize může být tím momentem, kdy nastane změna, uzdravení,“ vysvětluje umělkyně, co hledá. Na nové sérii chce pracovat nejméně rok.