Frenštátští hasiči odmítají, že by přijeli k vybuchlému domu pozdě

Frenštát pod Radhoštěm - Sedm minut trvalo frenštátským hasičům, než v neděli před čtvrtou hodinou ranní dojeli na místo požáru. Přesto čelí kritice, že přijeli pozdě. Jejich profesionální kolegové je hájí, říkají, že první jednotka to má vždy nejtěžší. Místní dobrovolníci už pátý den v domě pracují.

Přijeli hasit jako první a na místě stále zůstávají jako poslední. Když zhruba deset minut před nedělní čtvrtou hodinou panelový dům vybuchl, na půl kilometru vzdálené hasičské stanici nastal shon. Jako první vyjelo na místo vozidlo dobrovolných hasičů. V kabině sedělo pět mužů. Podle záznamů skončil první z asi patnácti telefonátů na tísňovou linku ve 3:51. Hasiči vyjeli pět minut poté - ve 3:58, tedy zhruba 7 minut po výbuchu byli na místě.

„Podařilo se nám sehnat tolik hasičů, že jsme byli schopni do devíti minut vyslat na místo dvě auta. Bohužel víc členů nemáme,“ řekl velitel dobrovolných hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm Zdeně Vágner.

Někteří svědci ale tvrdí, že příjezd hasičů trval velmi dlouho, až 20 minut. Profesionální kolegové připomínají, že je takový vjem z psychologického hlediska normální. „Potvrzuje se mi to dnes a denně, že čas na místě události běží úplně jinak,“ potvrdil i ředitel moravskoslezských profesionálních hasičů Zdeněk Nytra.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zákrok ale nebyl snadný. Při jednom z výbuchů byl před domem zraněn jeden muž z frenštátské jednotky. „Stavěli tam žebřík, vtom to bouchlo znovu. Jednoho hasiče to ošlehlo. Chladil si pak obličej sněhem,“ líčil svědek ze sousedního domu Josef Tichý. Hasič už je relativně v pořádku. Lékaři ho propustili z nemocnice domů.

Podle Zdeňka Nytry to museli mít hasiči, kteří k výbuchu přijeli jako první, velmi těžké. „Nezávidím jim to, protože v době, kdy dorazili, hořel už minimálně celý spodní byt vlevo a hořelo ve sklepě,“ dodal Nytra.

Podle velitele frenštátských dobrovolníků Vágnera byli hasiči velikostí požáru překvapeni. „Většina z nich tak ohromnou destrukci ještě neviděla,“ uvedl.

Frenštátští hasiči se nezastavili ani pátý den. V jednotce slouží ve třech čtyřiadvacetihodinových směnách devět profesionálních hasičů. I dalších pět dobrovolníků má dočasnou základnu u zničeného domu.