Rakovina nemusí dostat šanci. Důležitá je prevence

Ostrava - Přibližně patnáct pacientů za jediný měsíc operují lékaři v ostravské fakultní nemocnici kvůli rakovině tlustého střeva. A většina z nich se nevyhne ani následné onkologické léčbě. Vzniku nádoru a jeho růstu přitom může zabránit včasné vyšetření. Zvlášť důležité je v rodinách, kde se nemoc už objevila.

Dagmar Beránková z Ostravy neměla žádné potíže ani příznaky, přesto se rozhodla pro preventivní prohlídku u onkologa. „Dostala jsem najednou strach, protože moje matka měla nádor na tlustém střevě zhruba v šedesáti letech,“ vysvětlovala Dagmar Beránková.

Zástupce přednosty Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Lubomír Martínek potvrdil, že tento druh karcinomu je zhruba v deseti až dvaceti procentech spojen s určitou formou dědičnosti.

Koloskopické vyšetření ukázalo zhoubný nádor v časném stadiu. Lékaři ho rychle odstranili. Operace probíhá většinou miniinvazivně a pokud pacient přijde včas, tím to pro něho taky končí. Přibližně čtvrtina pacientů nepotřebuje další léčbu. „Byla to obrovská úleva, když mi lékaři sdělili, že nebudu muset podstupovat chemoterapii ani ozařování,“ uvedla Dagmar Beránková.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Jiný příběh prožívá Dušan Trocháček. První příznaky včetně krvácení a bolesti pocítil v létě. Podstoupil několik vyšetření, koloskopii ale po více než půl roce. „Ukázalo se, že mám nádor a tlusté střevo už téměř neprůchozí,“ popisoval. Teď ho čeká chemoterapie. Vzniku nádoru může přitom včasné vyšetření často zabránit.

„Polypu trvá osm až deset let, než se změní v nádor, takže to období, kdy můžeme zasáhnout a naprosto jednouše ho odstranit, je velice dlouhé,“ zdůraznil internista fakultní nemocnice Evžen Machytka.

K dispozici je domácí test, endoskop nebo polykací kapsle, kterou brzy začne ověřovat s pomocí grantu Vítkovická nemocnice. Ve výskytu nemoci nejsou už Češi první, ale pátí na světě.

Vydáno pod