Rožnov pošle obětem výbuchu peníze i nádobí

Rožnov pod Radhoštěm - Po tragickém výbuchu obytného domu ve Frenštátě řada lidí a institucí po celé republice neváhala ani chvíli a přispěchala s pomocí. Na kontě města je tak už více než deset milionů korun. V Rožnově pod Radhoštěm zase shromáždili oblečení či nádobí.

„Přinesla jsem nějaké deky na sbírku do Frenštátu.“ Takové věty bylo dnes slyšet v suterénu jednoho z domů na rožnovském sídlišti. Spolek rožnovských žen tu totiž od rána přijímal dary pro oběti výbuchu obytného domu ve Frenštátě.

Lidé nosili například nádobí, čisticí prostředky či oblečení. „Dala jsem dle svých možností. Kdybych mohla, dala bych i víc,“ uvedla jedna z dárkyň Jolana Kolmačková. Věci, které lidé donesli, organizátorky pečlivě zabalily a nachystaly k odeslání. Peněžní dary zapsaly a pošlou je v následujících dnech na konto Frenštátu. „S paní ředitelkou z charity ve Frenštátě jsem ve spojení. Domluvily jsme se, co jim máme dovézt. Máme tam známé, a dokonce tam zemřela jedna naše kolegyně,“ řekla předsedkyně Spolku rožnovských žen Marie Rethyová.

Pomoci se rozhodla i rožnovská radnice. Z městské kasy chce darovat sto tisíc korun. Poslat je však může až poté, co návrh schválí 5. března rožnovští zastupitelé. „Nestačí říct, že obě dvě města jsou pod Radhoštěm. Já si myslím, že to spojení Frenštátu a Rožnova je daleko silnější a pevnější,“ uvedla starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS).

Lhostejné ale nezůstalo například ani vedení radnice ve Valašském Meziříčí. Ihned po tragédii poslalo dvacet tisíc korun. Dalších osmdesát tisíc korun plánuje poslat po nejbližším jednání zastupitelstva.