Pacienty v kraji nejvíce lákají komfortní pokoje

OSTRAVA - Z nadstandardních služeb, které nemocnice v Moravskoslezském kraji nabízejí svým pacientům, je největší zájem o komfortnější pokoje. Přestože si za ně v závislosti na vybavení lidé musejí připlatit i několik set korun denně.

Pacienti si sice od loňska mohou připlatit například i za lehčí sádru, očkování či lepší oční čočku, ale poptávka po těchto službách není ve většině nemocnic nějak výrazná.

„Zájem o nadstandardní pokoje roste. Máme je na gynekologii, urologii a na interním oddělení. Nemocnice plánuje jejich rozšíření,“ řekl mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda. O ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče je podle něj naopak zájem pacientů relativně malý. „Souvisí to s ekonomickou situací pacientů. Největší zájem je z těchto služeb o nitrooční čočky, má ho asi deset procent nemocných, a pak o takzvané plastové sádry,“ uvedl Svoboda.

Podobné zkušenosti mají i v krnovské nemocnici, kde je také vyšší zájem především o nadstandardní pokoje. „Zájem o nadstandardní služby je. Odhadl bych to tak na 20 procent. Největší zájem je o nadstandardní pokoje na porodnici a o nadstandardní pokoje na lůžkách interny a chirurgie,“ uvedl náměstek ředitele pro léčebnou péči Ivan Pavlák.

Nemocnice nabízí nadstandardní pokoje pouze na větších odděleních, na těch menší je nemá z kapacitních důvodů. Ceny se pohybují kolem 300 až 400 korun za den. „Ceny nadstandardních služeb vychází z nákladů na tento typ péče a samozřejmě i z poptávky,“ podotkl Pavlák.

Největší poptávku po nadstandardních pokojích má i ostravská Vítkovická nemocnice, kde jsou ceny od 300 do 650 korun. „Co se týče nadstandardních služeb stanovených vyhláškou ministerstva zdravotnictví, zájem o tyto služby je u nás minimální a lidé se na tyto nadstandardní služby prakticky ani neptají,“ řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Pokud už si pacienti chtějí za něco připlatit, pak jde hlavně o odlehčené sádry. V Městské nemocnici Ostrava se pacienti kromě komfortnějších pokojů zajímají také o implantaci nitroočních čoček. Vloni podstoupilo tento zákrok asi 150 pacientů. „Zájem o využití nadstandardních pokojů je velmi vysoký. Městská nemocnice Ostrava disponuje 24 pokoji tohoto druhu. Nadstandardní pokoje jsou u všech běžných lůžkových oddělení,“ uvedla mluvčí nemocnice Darina Majková.

Havířovská nemocnice se podle ředitele Jana Ference snaží peníze získané jako příplatky za nadstandardní pokoje vracet zpět do jejich vybavení. „Naším cílem je, aby vždy z vybraných částek za nadstandardní pokoje šlo 50 procent na jejich obnovu a zlepšování vybavení,“ uvedl Ferenc s tím, že nemocnice má celkem 13 takových pokojů. Největší zájem o ně mají pacienti na interním, porodním, chirurgickém, dětském či neurologickém oddělení.