Irská firma poslala moravskému řeznictví místo hovězího koninu

Brno/Podolí (Uherskohradišťsko) - Koňské maso se objevilo už i ve Zlínském kraji. Do řeznictví Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku dovezla deset tun koňského masa, které ale vydávala za hovězí, irská firma. Případem se zabývá veterinární správa i potravinářská inspekce.

Místo deseti tun hovězího masa maso koňské – do skladu firmy Kovář plus z Podolí se dostalo až z Irska. Podle potravinářské inspekce jde v kauze koniny zaměňované za hovězí o unikátní případ. „Ostatní případy se vyznačovaly tím, že zde bylo koňské maso prokázáno jen jako příměs v mletém hovězím mase. Zde se jedná o čistě koňské maso označené jako hovězí,“ potvrdil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Vedení podolské společnosti se dnes na dotazy České televize odmítlo vyjádřit. Chce si nejprve počkat na výsledky zkoumání vzorků masa.

Zda se maso dostalo i na pulty prodejen, se zatím neví. Stejně jako to, zda maso nebylo zdraví škodlivé. Zdravotní rizika nehrozí u koní, kteří jsou cíleně chovaní na porážku, úplně jiná je ale situace u masa koní určených pro kafilerie. „Těmto koním mohou být podávána veterinární léčiva,“ upřesnil Kopřiva. Jen pro představu - tuzemská jatka ročně porazí jen 300 až 400 koní, žádného ale pro potravinářské účely.

Podle řezníků si za koňskou aféru mohou i zákazníci, kteří se při nákupu masa orientují jen podle nejnižší ceny. „Zákazník by se neměl dívat jen na cenu. Měl by vědět, od koho to maso kupuje, mít k prodejci nějaký vztah, a tím pádem i jistotu toho, odkud on to maso bere,“ myslí si řezník a uzenář Lukáš Žaludek z Napajedel u Zlína.

Firmě Kovář plus hrozí pokuta až tři miliony korun. Veterinární správa by ji ale uložila pouze v případě, že by se prokázalo riziko pro zdraví lidí.