Statistici z Česka i z celé Evropské unie se ptají, jak se lidem žije

Ostrava - Statistici vyrazili do terénu. Začal průzkum životních podmínek obyvatel, který probíhá v celé Evropské unii. V Moravskoslezském kraji navštíví 1300 domácností. V dotazníku jsou otázky na téma bydlení, hospodaření, zaměstnání, ale budou se týkat i pocitů.

Na přidělené adresy vyrazila i Andrea Knybelová. Pracovnice statistického úřadu jde zjišťovat, jak se lidem žije. Některé domácnosti se budou účastnit průzkumu poprvé. Marie Kašná není překvapená. Patří mezi ty, kteří odpovídali na otázky statistiků už před rokem.

„Jsem v důchodu, tak mám celkem čas. Navíc si ráda povídám s lidmi,“ říká Marie Kašná. Krajský garant Českého statistického úřadu Eva Kramolišová potvrzuje, že lidé jsou obecně velice vstřícní.

Vyplnit dotazník zabere i víc než hodinu. Obsahuje otázky na zaměstnání, finanční možnosti, náklady na bydlení, vybavení domácnosti i na to, jak lidé svou situaci hodnotí.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Pracovníci statistických úřadů postupně navštíví v kraji téměř 1300 domácností, nejvíce v Ostravě a na Karvinsku. Data budou sloužit především mezinárodní srovnání, na národní úrovni k hodnocení životní úrovně obyvatel.

Z loňského průzkumu například vyplynulo, že domácností, které se svými příjmy vycházejí obtížně, je už více než 30 procent. Společnou dovolenou si nemůže dovolit přes 40 procent rodin. A mírně vzrostl i podíl domácností s příjmy pod hranicí životního minima.

Vydáno pod