Monopol na hlídání munice stál státní kasu už 4 miliardy

Praha - Proč musí všechny české muniční sklady hlídat jediná firma? A proč si její někdejší kritik, dnešní premiér Petr Nečas, myslí, že je to správně? Jedná se o firmu Trade Fides. Kdysi ji za podezřelých okolností najal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Firma ale dokázala přesvědčit i další ministry, že je pro hlídání skladů nepostradatelná. Přestože to popírá forenzní audit z dob úřadování Alexandra Vondry, ministerstvo obrany ji teď pravděpodobně prodlouží kontrakt a přiklepne další miliardu bez veřejné soutěže. Na vše kolem muničních skladů se zaměřili Reportéři ČT.

Čermná nad Orlicí je jedním z míst, kde má armáda sklady na vojenskou munici. Fyzicky ji střeží vojáci, technickou ostrahu už 10 let zajišťuje firma Trade Fides, které za to ministerstvo zaplatilo už téměř 4 miliardy. Dnes chce ministerstvo bez výběrového řízení za ostrahu munice zaplatit Trade Fidesu další miliardu.  

Do roku 2002 střežili muniční sklady vojáci sami. Na bezpečné střežení jich údajně ale po zrušení povinné vojenské služby bylo málo. Navíc po 11. září 2001 se podobné objekty začaly střežit důsledněji. V roce 2002 tak tehdejší ministr Jaroslav Tvrdík začal jednat se společností Trade Fides. Ta měla pomocí kamer, nejrůznějších čidel a své technologie zajistit technickou ostrahu původně šesti muničních skladů. Mluvilo se tehdy o tom, že ministr Tvrdík nechal kvůli zakázce sklady napadnout vojáky schválně. 

„Trade Fides s ministerstvem obrany spolupracovala hodně dlouho, roky předtím, a ty vazby skutečně byly nadstandardní. Když jsem se tomu věnoval, tak jsem zjistil, že bylo zcela běžné, že lidé, kteří pracovali na obraně, pak přecházeli do zaměstnaneckého poměru do Trade Fides. Trade Fides například sponzoroval armádu na různých plesech, pořádal víkendové sportovní pobyty pro vybrané zaměstnance obrany a myslím si, že ty vazby jsou pořád dobré i teď,“ uvedl novinář Pavel Baroch. 

Monopol na hlídání muničních skladů (zdroj: ČT24)

Petr Nečas v roce 2006 pro Radiožurnál:

„Já sám jsem na jaře roku 2003 psal dopis ministrovi obrany, ve kterém jsem od něj žádal podrobnosti o této zakázce, protože ta původně měla být zadána pouze této firmě. Až na základě zvedlých protestů bylo formálně vypsáno řízení s třemi uchazeči, ale tato firma stejně vyhrála.“

Kauza skončila ale před třemi lety. Podle státního zástupce se nepodařilo nic prokázat. Na majitele Libora Hledíka i bývalého ministerského úředníka je tedy nutné pohlížet jako na nevinné a na celý skutek jako by se nestal. Jenže ještě v době, kdy policie představitele firmy Trade Fides stíhala, řešilo ministerstvo, že je potřeba uskladnit ještě více munice, že 6 skladů nestačí. V roce 2009 dostala Trade Fides další miliardovou zakázku na technické střežení dvou armádních muničních skladů, tentokrát v Dobroníně a Hostašovicích. Bez výběrového řízení.

Vypadá to tak, že firma Trade Fides získala monopol na hlídání muničních skladů české armády

Argumenty, že jedině Trade Fides může kvalitně střežit sklady, používá armáda i nyní. Smlouva z roku 2003 totiž končí a ministerstvo chce, opět bez otevřené soutěže, přidělit zakázku stejné firmě. To proto, že stále střeží a do roku 2019 střežit bude sklady právě v Dobroníně a Hostašovicích. A na to je třeba navázat. Trade Fides má navíc vlastní patent na část své technologie, kterou používá. 

Finální cenu netvoří know-how, ale stavební práce a ploty

Ve hře je tedy další miliarda za technické střežení na šest let. Firma by tak jen za tyto služby získala z ministerstva už pátou miliardu. Zakázku dost možná bude muset jako zastupující ministr obrany posvětit ten, kdo ji v minulosti ostře kritizoval. Premiér Petr Nečas. Dnes už se firmy Trade Fides i ministerstva zastává. 

„Je samozřejmě skutečností, že ve chvíli, kdy existuje jisté know-how a znalost bezpečnostní problematiky, tak se jedná s dosavadním dodavatelem. Konec konců u letounů Gripen je to velmi podobné. Já jsem považoval za chybu, že nebylo výběrové řízení, dnes považuji za přirozené, že se jedná o pokračování pronájmu,“ komentoval Nečas.                                

Ve forenzním šetření se ale píše, že hodnota dodávky, na kterou se vztahuje patent Trade Fides i know-how firmy byly v porovnání s celkovou sumou nevýznamné, že finální cenu tvořily zejména stavební práce, ploty nebo bezpečnostní dveře, které mohla dodat jiná firma vzešlá z veřejné soutěže.