Bohutice chtějí na opravu vzácných dřevěných soch získat další dotace

Bohutice (Znojemsko) – Bohutice shání peníze na dokončení opravy křížové cesty. Unikátní kolekce 54 dřevěných soch už je ze dvou třetin zrestaurovaná, na zbytek obec nemá peníze. Na sochy se dnes přijede podívat i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Místní si od její návštěvy slibují pomoc se získáním dotace.

Bohutice, kterým se říká i Moravské Lurdy, bojují za záchranu křížové cesty už několik let. Díky sedmimilionové dotaci z evropských fondů se podařilo opravit 33 soch, které tvoří jednotlivá zastavení, a také expozici v bohutickém zámku a naučnou stezku.

Na opravu dalších patnácti soch ale obci chybí peníze. „V této době to není lehké, navzdory tomu, že je vypisovaná řada dotací. Na opravu zbylých soch potřebujeme ještě 3 miliony korun, další 4 sochy se během let ztratily, ty chceme nechat znovu vyřezat,“ vysvětlil starosta Pavel Štefka (nez.). 

Do významného poutního místa přijíždělo ve 30. letech až sedm tisíc poutníků denně. „Bohutice byly poutním místem už dříve, největší slávu ale obci přinesl Antonín Prášek. Při svých poutních cestách po Evropě ho napadlo přenést lurdskou jeskyni na Moravu, aby to poutníci neměli tak daleko,“ popsal počátky poutnické tradice v obci starosta Štefka. 

Historie křížové cesty v Bohuticích

Farář Antonín Prášek (1886–1959), rodák ze Zvěrkovic, si ze svých cest po světě přinesl touhu vybudovat z Bohutic důstojné a významné poutní místo. Prvním krokem k tomu bylo vybudování lurdské jubilejní jeskyně, která vznikla v prostoru pod hřbitovem a byla 8. června 1928 vysvěcena pražským arcibiskupem. Další metou mělo být vybudování unikátního souboru 54 soch křížové cesty v životní velikosti. Tato zakázka byla roku 1930 zadána sochaři Bohumilu Bekovi z Kutné Hory. Ten roku 1937 předal poslední kus unikátního díla z cedrového a lipového dřeva za tehdy úctyhodných 90 000 Kč. 

V té době byly Bohutice svými poutěmi a slavnostmi známé v dalekém okolí. Návštěvníky a poutníky, kteří vážili cestu z blízka, ale i z Čech či Německa, bylo možno denně počítat na tisíce.

Druhá světová válka přerušila rozvoj ambiciózního díla a konečné umístění soch  na svá místa. V roce 2007 se nakonec povedlo navrátit sochy křížové cesty ze Žarošic zpět do Bohutic. 

Zdroj: Obec Bohutice