Policie viní seniory z pojistného podvodu za víc než 10 milionů

Zlín - Zlínští kriminalisté obvinili tři muže ve věku 63, 64 a 72 let z pojistného podvodu. Na úkor dvou pojišťovacích společností údajně získali více než deset milionů korun a dalšího 3,5 milionu se pokusili získat. Policisté trestnou činnost těchto seniorů začali prověřovat v listopadu 2011. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim pět až deset let vězení.

Hlavním iniciátorem a organizátorem je nejmladší obviněný, třiašedesátiletý muž ze Zlína, který od roku 2010 pracoval pro dvě pojišťovny. Obě s ním ale po několika měsících spolupráci ukončily a oznámily policii podezření z pojistného podvodu. Policisté vyšetřováním dospěli k závěru, že obviněný skutečně jednal v rozporu se smluvními podmínkami a se zákonem.

Muž měl se svými klienty sjednávat životní pojištění. „Místo toho se s dalšími dvěma známými z Uherskobrodska a z Litoměřicka snažili o vytvoření jakési pyramidové společnosti. Jejich cílem bylo vytvořit síť klientů, kdy každý nový klient měl do systému přivést další dva lidi ze svého okolí. Každý nový zákazník uzavřel pochopitelně investiční pojištění. Za uzavřené pojistky pak pojišťovny vyplácely provize,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Obvinění údajně klienty přesvědčili, že pojistné nemusí platit, protože je bude za ně hradit sám zprostředkovatel prostřednictvím sdružení, které vytvořil hlavní organizátor s oběma dalšími obviněnými. „Ve skutečnosti šlo o to, aby rychle uzavřeli co nejvyšší počet pojistných smluv s cílem vylákat provize od pojišťoven, aniž by měli v úmyslu pojištění za své klienty dlouhodobě hradit. Pánové takto uzavřeli v průběhu šesti měsíců asi 960 smluv,“ uzavřela Macalíková.