Ochoz u Tišnova pomalu křísí hospodářství

Ochoz u Tišnova - Asi deset kilometrů od Tišnova – zpoza vrcholků Českomoravské vrchoviny – vykukuje malá vesnice. Žije v ní pouze stovka obyvatel, jejichž dřívější doménou byla příkladná péče o půdu a hospodářství. To, čím se Ochoz kdysi chlubila, v jejích ulicích už dnes připomínají hlavně vraky strojů a vzpomínky starousedlíků.

„Dříve se tady lidé hádali o posečenou trávu z mezí kolem silnice. V této době se všechno hází do potoka, aby to spláchl,“ posteskl si hospodář Miroslav Pařízek. Místní se po krizi, která zasáhla i tamní družstvo, snaží zemědělství opět vzkřísit. „Já bych dnes už nic jiného nedělal, vyrostl jsem na tom. Ale mladí už to dnes dělat nechtějí,“ tvrdí Miroslav Pařízek.

Tři minuty z Ochozi u Tišnova v pořadu Týden v regionech (zdroj: ČT24)

Ochoz u Tišnova leží v okrese Brno-venkov. První písemná zmínka o existenci obce pochází z roku 1390, kdy byla součástí panství nedaleké Lomnice. Její pamětihodností je kaple svatého Františka z Assisi. V roce 1900 v Ochozi u Tišnova žilo 201 obyvatel, dnes se jejich počet zmenšil takřka na polovinu. Podle sčítání z roku 2011 měla obec 117 obyvatel.

Ochozí protéká Bělečský potok, na okrajových částech se rozprostírají lesy Svratecké hornatiny. Obcí prochází žlutá turistická trasa od Štěpánovic přes Veselský Chlum a také dálková cyklostezka známá jako Pražská trasa.