V Mikulově zavoněly pudinky podle receptur našich předků

Mikulov - Velkou pudinkovou osvětu si vzala za úkol na následující tři týdny Eat Art Gallery v Mikulově na Břeclavsku. Návštěvníkům chce přiblížit, jaké pudinky vařily naše babičky a prababičky – mnohé možná překvapí, že s těmi dnešními z prášku nemají takřka nic společného.

Rybí maso, petrželka a muškátový oříšek. Suroviny, které na víkendový workshop Jitka Plesz připravila, by v pudinku čekal asi málokdo. „Základ tradičního pudinku je v podstatě vždycky třený – máslo (omastek) a žloutky. Hodně se používá strouhanka nebo namočená houska, přidává se k ní maso nebo zelenina, promíchá se to. Aby to bylo lehké a aby to vyskočilo, tak se z vajíček ušlehají bílky až do ztuhnutí,“ popsala přípravu.

Recepty, podle kterých o víkendovém workshopu jeho účastnice vaří, vypátrala Jitka Plesz ve staré literatuře – některé pocházejí i z proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Na víkendovém menu figuroval pudink špenátový, játrový, kaštanový, ale i rybí.

Pudinky připravené podle receptur našich předků
Pudinky připravené podle receptur našich předků

„Ten rybí mě překvapil. Ryby jím dost málo, ale toto je výborná věc,“ pochvalovala si účastnice Blanka Koleníková. Rybina se podle ní z pudinku díky dalším ingrediencím vytratí. „Vznikla tak jemná, ne úplně typicky rybí chuť,“ dodala.

Na pudinku si pochutnávali i papežové

Pudink se v minulosti nepodával jako dezert, ale coby hlavní chod. Poprvé se o něm literatura zmiňuje ve 14. století – v knize, která popisovala stolování papežů a církevních hodnostářů.

„Potraviny byly vždy považovány za něco vzácného, zbytečně se jimi nehýřilo. Na papežskou tabuli se ale nehodilo dát druhý den tu samou husu, už z poloviny obranou. Kuchaři už tehdy přemýšleli,  jak zbytky z předchozího dne zužitkovat. Dodal se k tomu špenát nebo zelenina a vytvořili z toho novou kreaci, nové plnohodnotné jídlo,“ vysvětlila Jitka Plesz.

Díky své nenáročnosti na suroviny byl pudink častým válečným jídlem, oblíbený byl i v postní době před Velikonocemi. Neobvyklé pudinkové dobroty budou v mikulovské Eat Art Gallery k ochutnání i příští dva týdny. O víkendech pak budou pokračovat lekce v jejich vaření. 

Zájemci o účast na dalších workshopech se mohou přihlásit na e-mailové adrese info@eatartgallery.eu nebo na telefonním čísle 724 900 204.