Prostitutky bilancují své osudy v divadelní hře

Brno - Netradiční herecké obsazení dnes přilákalo diváky do brněnského Kabinetu múz. Moderně pojatý příběh Oidipa v ženských rolích ztvárnily prostitutky, v mužských rolích se představili bezdomovci.

Dvaačtyřicetiletá Vladana Augstenová jako herečka září v hlavní roli hry Učitelka a Oidipus - v příběhu, kde je ústředním tématem prostituce. Ona sama má přitom za sebou právě takovou minulost. „Rozhodla jsem se dělat sex za peníze, protože jsem měla sama finanční problémy, byla jsem na svém psychickém, fyzickém i finančním dně. Bylo to z nouze,“ ohlíží se dnes zpátky.

V nové hře divadelního souboru Rozkoš je podobný osud společný všem herečkám. Představitelé mužských rolí zase žijí na ulici.

„Potlesk je droga, obrovská droga. Všichni se nějak potácejí se svým společenským stigmatem a najednou zažijí potlesk, což je něco úžasného,“ tvrdí principálka souboru Hana Malinová.

Bývalá prostitutka Vladana Augstenová se svěřuje s minulostí (zdroj: ČT24)

Vladanu Augstenovou herecká profese vždycky přitahovala. „Moje babička hrávala divadlo. Sama jsem po tom toužila, ale nikdy se k tomu nedostala. Až teď tímto hezkým způsobem,“ řekla s tím, že jejím cílem je očistit prostituci.

Ve hře se zrcadlí skutečné příběhy

Učitelka a Oidipus je drama se zpěvy. Napsala ho principálka divadla a zároveň ředitelka občanského sdružení Rozkoš bez rizika Hana Malinová. I když jde o příběh smyšlený, pramení ze zkušeností jejích klientek. „Je to určitá esence těchto zkušeností. Je to tradičně historický příběh Oidipa, který se přetransformoval do moderní doby,“ uvedla autorka.

Hlavní postava, Romana, v životní krizi skončí u prostituce a přijde o syna, kterého potkává až po dvaceti letech jako zákazníka ve své posteli.

„Ženy se k této práci dostávají hlavně z důvodu, že jsou samoživitelky nebo mají velké dluhy, a to často od svých partnerů,“ komentovala „typický“ příběh svých klientek sociální pracovnice sdružení Rozkoš bez rizika Tereza Vorvaňová.

V Brně je v současnosti čtrnáct klubů, ve kterých ženy nabízí sex za peníze. Celkem tam v tomto oboru pracují podle odhadu občanského sdružení stovky žen.