Lidé z Orlové tvrdí, že kvůli stavbě kanalizace praskají domy

Orlová - Kvůli stavbě kanalizace nám praskají domy, tvrdí obyvatelé městské části Zimní důl v Orlové. Nechápou, proč město dovolilo dodavatelské firmě postavit sklad materiálu přímo uprostřed obytné zóny. Podle některých z nich firma používá při stavbě i špatný materiál, který by mohl ohrozit spodní vodu. Ta to ale odmítá. Město lidem nedovolilo nahlédnout do technických údajů stavby.

Dům Vladimíra Markla stojí v Klášterní ulici déle než sto let. Jeho projektant totiž myslel předem na nedalekou těžbu uhlí. Tu přežil téměř bez újmy, ne však stavbu kanalizace. Praskliny na omítce pozoruje na stropě a kolem dveří. Tvrdí, že se objevily až po začátku výstavby kanalizace. „Ani důlní otřesy domu neublížily jako tato stavba,“ je přesvědčen majitel. Dům chce zachovat pro dceru. Lhostejný přístup firmy proto nese těžce. „Ty cihly jsou nesmírně kvalitní, dvakrát pálené,“ říká.

I  stokrát během jediného dne projíždí obytnou zónou bagry a nákladní auta. A to od sedmi hodin ráno do devíti večer. Problémy mají i obyvatelé dalších dvou domů. Praskliny teď posoudí nezávislí znalci. Radnice, která je plánuje, už hledá konkrétní firmu. „V případě, že se prokáže, že byly tyto trhliny skutečně vyvolány stavbou, tak by případná opatření musela zajistit realizační firma,“ řekl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Město zareagovalo i na další výtku. Osadní výbor opakovaně upozorňoval na špatnou kvalitu zásypového materiálu, který se podle něj může dostat do spodních vod. Podle vedoucího projektu výstavby kanalizace Tomáše Rysa z firmy Subterra nezávislé zkoušky jistě potvrdí, že materiál a i vše ostatní je v pořádku. V opačném případě bude muset firma část zásypu odtěžit a nahradit ho jiným materiálem. Výsledek analýzy by měl být znám koncem března.