Hasiči zachraňovali březí klisnu

Kovářov - Březí klisnu zachraňovali hasiči v Kovářově u Bouzova. Zvíře si totiž před nedávnem zlomilo zadní nohu. V noci ve stáji lehlo a majitelé už ho ráno nedokázali vlastními silami zvednout. Pomoci musel nakonec speciální hasičský jeřáb.

Z přízemní stáje na okraji obce Kovářov u Bouzova museli hasiči zachraňovat koně. Zvíře podvázali popruhy a vytáhli. Venku se pak klisnu pokusili zavěsit do připravené kovové konstrukce. Klisna v ní strávila jen několik minut. Nepřirozená poloha ji totiž vyplašila a zvíře se vytrhlo ven.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Zavěsili jsme klisnu na popruhy a pomocí technického automobilu jsme ji zvedli. Podvázali jsme pod ni matrace, jenže tato operace se nezdařila,“ vysvětloval velitel zásahu Václav Kašek.

Na místo musel vyrazit i veterinář. Zlomená noha totiž pro klisnu představuje obrovskou zátěž. O raněnou nohu se nemohla opřít. „Hasiči jí museli pomoct. Já jsem pak posoudil její stav,“ uvedl veterinář Vladimír Vaněk. Zvířata zachraňují hasiči prakticky denně. U tak velkých, jako jsou koně, ale zasahují maximálně desetkrát do roka.