Od jedné z nejhorších srážek tramvají uplynulo skoro pět let

Ostrava - Tragická srážka tramvají na ostravské jednokolejce opět míří k soudu. Chyba řidiče tenkrát stála tři lidské životy a desítky zraněných. Šofér sice dostal nepodmíněný trest, ale Dopravní podnik města Ostravy doposud nezaplatil milionovou pokutu. Naopak - žaluje ministerstvo dopravy. Spor dnes začne rozplétat pražský Městský soud.

„Zprvu to byl šok, nechápala jsem, co se děje,“ říká Marie Kotalová, která před pěti lety jela na lince číslo 5. Na rozdíl od jiných měla štěstí, přežila s otřesem mozku a zlomenou čelistí. 

Dodnes se mezi lidmi v okolí místa nehody mluví o tom, jak mohl řidič vjet na jednokolejku dříve, než ho minula souprava z opačné strany. 

Přesto ostravský dopravní podnik žaluje ministerstvo dopravy. Jde o milionovou pokutu za to, že ještě před tragickou srážkou nikdo nenahlásil dva podobné případy - dvě chyby řidičů, které naštěstí neskončily lavinou telefonátů na tísňovou linku. 

„My nesouhlasíme s rozhodnutím drážní inspekce o uložení pokuty, proto jsme žalobu podali,“ říká Miroslav Albrecht z ostravského dopravního podniku a odmítá, že by městská firma už dříve zatajovala potíže na jednokolejce. 

Dnešní soud tak bude soubojem právníků o drážní předpisy.