Potok Lubě dává stejnojmenné obci malebnou atmosféru

Lubě (Tišnovsko) - Štáb České televize tentokrát bez pozvání vyrazil na natáčení pravidelné rubriky Tři minuty z… do obce Lubě. Losování nás přesvědčilo, že náhoda si nevybírá - do obcí v okolí Tišnova jsme zamířili už potřetí za sebou.

Název obce je údajně odvozený od dřevěné nádržky, do které padalo rozemleté zrní z mlýnských kamenů (žernovů). Takzvané lubě se ve vesnici kdysi měly vyrábět. Stejné jméno nese také potok, který tudy protéká.

Nejznámějším lákadlem obce je skalní útvar Krkatá bába. Podle jedné z pověstí je ve skále zakletá krásná, ale zrádná nevěsta. Kdosi ji i s hosty zaklel ve skálu. Jiná pověst zase říká, že ve skále, jež svým tvarem připomíná hlavu na dlouhém krku, je zakletá čarodějnice, která chtěla v údolí pást stádo, ale narazila na odpor zdejší stařeny, která také ovládala kouzla. Obě ženy se navzájem zaklely ve skálu, ale kouzlo stařeny bylo silnější. Druhá žena tak ve skále zůstala navždy a dodnes střeží své stádo, které se pase na svazích údolí.

Ženy mají dodnes v obci svoje pevné místo. I když žen v politice je stále málo, Lubě je zářnou výjimkou. V obecním zastupitelstvu není ani jeden muž, ale rovnou pět žen. Ostatní obyvatelky obce jsou spokojené, pánové ale během našeho natáčení nadšením příliš neoplývali.

A na jaké další zajímavosti jsme v obci narazili? Prozradí vám to reportáž.

Tři minuty z... Lubě (zdroj: ČT24)