Obvod Ostrava-Jih staví nový dům u školky, lidé se zlobí

Ostrava - Stovky lidí z Ostravy-Zábřehu protestují proti výstavbě čtyřpatrového domu. Vyrůstat začal v těsné blízkosti jejich bytů a mateřské školy. Mnozí  z nich už před čtyřmi lety proti výstavbě bojovali peticí, tehdy se stavbu podařilo zastavit. To už podle města nyní nepůjde. Bytový komplex je součástí bytové strategie města.

Osm milionů korun stála rekonstrukce čtyřpatrového domu v Ostravě-Zábřehu. Někteří obyvatelé si nechali za desetitisíce postavit nové balkony. Pár metrů od nich teď vyroste patrový dům. „Kdybychom to věděli aspoň v září, tak bychom do toho nešli, protože teď to bude totálně znehodnoceno. Na ten balkon si už nesednu,“ uvedla Monika Hlavatá.

Lidé, kteří bydlí ve Volgogradské ulici a potřebují se tam dostat autem, musí projet přes staveniště, musí počítat se značným zpožděním. A všichni budou muset trpět hluk a prach. Lidé se zlobí i kvůli tomu, že děti budou mít venku méně prostoru na hraní. Proti stavbě lidé protestovali už dříve, tehdy úspěšně. Teď jsou zástupci městské části o stavbě bytového domu definitivně rozhodnuti.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

„Lidsky těm protestům rozumím, jenomže my se snažíme přitáhnout vzdělanější část lidí. Budou to naše byty, které budeme na základě výběrového řízení pronajímat,“ vysvětloval strategii obvodu starosta Jihu Karel Sibinský.

O výstavbě nedostalo žádnou informaci ani vedení tamní mateřské školky. Budova bude přitom stát metr od jejího plotu. „Přišli za mnou jenom zástupci firmy a řekli mi, že chtějí posunout vrata plotu,“ uvedla vedoucí učitelky Mateřské školy Volgogradská Zdeňka Konečná.

„Bohužel, když se staví, vždycky je více hluku a prachu. Každý to musí nějak přežít,“ shrnul starosta, který tvrdí, že všichni měli možnost se k výstavbě včas vyjádřit. Tamní obyvatelé naopak říkají, že s nimi nikdo nekomunikoval. Další petice už stavbu podle starosty nezastaví.

Vydáno pod