Plumlovští právníci chystají žalobu na armádu

Plumlov - Právníci Národní hlukové observatoře chystají žalobu na armádu kvůli střelnici v Hamrech u Plumlova. Chtějí dosáhnout toho, aby tu vojáci přestali cvičit. Hluk střeleb obtěžuje usedlíky i jejich zvířata po celá desetiletí. Podle odborníků z observatoře vojáci pochybili při kolaudaci střelnice po její modernizaci.

Když armádní auta přiváží do areálu v Hamrech vojáky, místní radost nemají. Podle rozpisu cvičení to může trvat i celý týden. Střelnice se nachází v těsné blízkosti obydlených domů a obyvatele neustále obtěžuje hluk. Podle ministerstva obrany ale střelnice splňuje všechny hlukové standardy. Jan Pejšek, mluvčí Ministerstva obrany ČR uvedl, že na střelnici proběhlo v roce 2010 a 2011 2x měření a obě vyhověla hygienickým normám.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Armáda střelnici poslední roky modernizovala za desítky milionů. Vystavěla v areálu protihlukové valy i krytou halu. V říjnu objekt zkolaudovala. Před kolaudací zaslalo město armádě připomínky, ta ovšem schválila stavbu k užívání, aniž by k nim přihlédla.  „Bylo to opravdu v tichosti za našimi zády zkolaudováno“, uvedl Adolf Sušeň, starosta Plumlova. Tvrdí, že armáda město účelově obešla.

Minulý týden podalo město návrh na přezkum řízení. Najalo si také odborníky z Národní hlukové observatoře a ti nevylučují, že podají na armádu žalobu. „Armáda opomenula město Plumlov jako účastníka kolaudačního řízení po rekonstrukci střelnice a my se domníváme, že je to naprosto špatně“ informoval Ivo Vaněk, prezident  Národní hlukové observatoře.

Ministerstvo obrany tvrdí, že se připomínkami zabývá a bude na ně reagovat. Než ovšem celou věc převezmou soudy, chtějí právníci vyjednávat. Připravují návrh kompromisu, který by například posunul výcvikovou činnost hlouběji do vojenského prostoru, aby nerušila obyvatele. Armáda se dalšímu jednání nebrání.

Vydáno pod