Vaření na festivalu Pro Tibet

Ostrava -Do tibetské gastronomie zasvětil Ostravany přímo potomek utečenců z Tibetu. V rámci festivalu Pro Tibet, který se po celý březen koná ve více než dvaceti městech České republiky, jde o unikátní akci. Vařilo se totiž poprvé v jeho dvanáctileté historii.

Tenzin Dondup se Čechům rozhodl připravit jedno z nejčastějších tibetských jídel: tentuk. V doslovném překladu je to polévka s plochými nudlemi. Nejdůležitější ingrediencí jsou tedy těstoviny a pak hlavně zelenina. „Nejčastěji se jí na večeři, před tím, než jdete spát. Tibetské klima je chladné, takže sníte teplou polévku a pak už jen doufáte, že vám to teplo z ní vydrží celou noc“, komentoval své snažení Tenzin Dondup.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Tenzin je Tibeťan. Přesto svou zemi ještě nikdy neviděl. Narodil se v Indii. Jeho rodiče odešli do exilu v roce 1968. To už byl Tibet více než patnáct let pod čínskou nadvládou. „Uvnitř cítím, že jsem Tibeťan, ačkoliv jsem v Tibetu nikdy nebyl. A vím, že se tam dlouho nepodívám. Působil jsem totiž v organizaci, která pořádá demonstrace a jiné akce pro znovuzískání nezávislosti. Kdybych se v Tibetu objevil, měl bych velké problémy“ uvedl Tenzin. V indickém exilu pomáhá starým Tibeťanům najít jídlo a přístřeší, tibetským dětem zase opatřit vzdělání. Mimo to spolupracuje s českým sdružením Most, které festival Pro Tibet pořádá. Výtěžek letos podpoří chudé nomádské rodiny. Tibeťanům sdružení předalo za zhruba 8 let svého působení už více než 7 milionů korun.

Polévka měla velký úspěch, a tak se tibetské vaření stane pravděpodobně už pevnou součástí festivalového programu.