Vzácný ukradený obraz Ukřižování se vrací do Mikulova. Viset bude na zámku

Mikulov - Před osmi lety ho lupiči ukradli z mikulovského kostela – coby zdánlivě bezcenný obraz. Ještě ten samý rok ho složený nalezli policisté. Poté, co ležel několik let v depozitáři, se ale dostal do rukou studentů restaurátorství. A pak se začaly dít věci. Restaurátoři ve vrstvě pod malbou z 19. století našli mnohem cennější výjev ze století šestnáctého. Ten se nyní vrací do Mikulova. Vystaven bude v tamním zámku jako ústřední exponát výstavy Z pokladů mikulovských farností.

„Nově zrekonstruovaný obraz jsme do výstavních prostor zámku instalovali dnes dopoledne,“ potvrdila návrat díla s velmi zajímavou historií pracovnice Regionálního muzea v Mikulově Jana Frantelová.

Obraz lupiči ukradli z mikulovského kostela svatého Šebestiána na Svatém kopečku v roce 2005. V noci tehdy slanili ze střechy do okna a spolu s Ukřižováním odnesli další dvě olejomalby. Tehdy se o díle z devatenáctého století nevědělo, že by byla vzácnější než jiná umělecká díla z té doby. Zlom ale nastal v okamžiku, kdy obraz zadrželi policisté a předali ho zpět do Mikulova. Plátno bylo poskládáno do čtverce, a tedy i malba byla poničená.

  • Detail obrazu Ukřižování při rekonstrukci zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447243.jpg
  • Restaurátorky z brněnské vyšší odborné školy obnovují plátno Ukřižování zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447244.jpg
  • Restaurování obrazu Ukřižování zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447237.jpg
  • Detail poničeného plátna Ukřižování zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447238.jpg
  • Popraskané plátno Ukřižování zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447241.jpg
  • Složené plátno, které zabavila policie zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447242.jpg

Mikulovské proboštsví tehdy rozhodlo, že obraz věnuje Vyšší škole restaurátorské do Brna. Studenti následně v popraskaných skladech plátna nalezli další, starší vrstvu barvy. Podle dalších indicií, jako byly kompozice postav nebo použití italské sádry, potom usoudili, že by pod známou malbou mohla být ještě jedna. Tentokrát ze šestnáctého století. To později potvrdil rentgen a mohlo se začít s nákladnou rekonstrukcí.

„To dílo bylo absolutně odepsané a poničené. Jednalo se o fragmentované kousky, jinými slovy velmi složité puzzle,“ vzpomíná na stav obrazu restaurátor Jan Knorr. Po náročném vyřešení této skládačky se plátno v druhé etapě připevnilo na rám a průzkume se zjistilo, že na plátně je více vrstev. „V ten moment se ustanovil profesionální restaurátorský kolektiv a zbytek prací už probíhal v Mikulově,“ dodává  Knorr.

Obraz na zámku doprovodí celá výstava

Jak znovuobjevování původního plátna s rozměry 300 x 252 centimetrů a hmotností 130 kilogramů dopadlo, se návštěvníci budou moci přesvědčit v mikulovském zámku od 4. dubna. Viset tam bude v roli hlavního taháku celosezónní výstavy Z pokladů mikulovských farností.

Kromě tohoto unikátu neznámého autora výstava představí také obrazy pocházející z budovy mikulovského probošství či kolegiátního kostela sv. Václava. Návštěvníci se tak mohou těšit na vybrané portréty mikulovských proboštů, na obrazy s tématem založení mikulovské kolegiátní kapituly či předání privilegií této kapitule. Výstava bude rovněž doplněna panely mapujícími slavnou minulost Význačné kolegiátní kapituly svatého Václava v Mikulově. Kromě textů s ilustračním doprovodem bude k vidění i několik vitrín s liturgickými rouchy, bohoslužebnými knihami a dalšími liturgickými předměty.

Z pokladů mikulovských farností

Výstava, jejímž hlavním tahákem je právě obraz Ukřižování, bude v prostorách mikulovského zámku k vidění po celou turistickou sezónu od 5. dubna do 3. listopadu 2013. Slavnostní vernisáž je naplánována na 4. dubna v 17.00.

Vydáno pod