Přípravy na víkendový sjezd ČSSD finišují

Ostrava - Sociální demokraté finišují přípravy na svůj víkendový sjezd. Už v pátek si na něm strana zvolí vedení, které ji povede do parlamentních voleb příští rok. Zatěžkávací zkouška to nebude jen pro delegáty, kteří musí vybrat svého kandidáta na možného premiéra, ale pro celý areál Dolní oblasti.

První místopředsedou by ostravští delegáti chtěli Lubomíra Zaorálka a řadovým by měl být ostravský primátor Petr Kajnar. Plán moravskoslezských sociálních demokratů má podpořit i to, že se více něž 600 delegátů sjede do ocelového srdce Ostravy.„Je to spíše ocenění skutečnosti, že se nám v Moravskoslezském kraji opavdu daří“, uvedl Lubomír Zaorálek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Gong otevřel koncert Jaroslava Nohavici, předpremiéru tady měl film Jana Hřebejka a oheň a vášeň rozdmýchalo v plynojemu temperamentní flamenco. Zpívat a tančit se ale v pátek v ostravském Gongu nebude. Na pódiu se vystřídají zkušení řečníci. Pozornost při jejich projevech má zajistit i fakt, že delegáti při nich budou muset sedět na svých místech jako v divadle. Na politických sjezdech je to nevídaná věc. V roce 2005 si ji při předvolebním kongresu vyzkoušeli občanští demokraté. Tehdy ale, na rozdíl od sociální demokracie, nevolili nové vedení. Některým sociálním demokratům tak to, že se nebudou moci volně pohybovat v sále a domlouvat mezi stoly hlasovací pakty, vadí.

„České sjezdy se stoly se vracejí k tradici Hrabalovy hospody. Je to krok směrem k tomu, jak fungují sociálně demokratické strany v Evropě“, uvedl Lubomír Zaorálek.

Dveře do plynojemu se delegátům a novinářům otevřou v pátek ráno. První delegáti by ale do Ostravy měli přijíždět už zítra večer.