Basketbalistky USK se Brnu pomstily za pohár debaklem v lize

Praha - Basketbalistky USK Praha v 3. kole nadstavby ligové soutěže ve skupině A1 zdolaly IMOS Brno vysoko 84:49. Svému rivalovi tak oplatily nedělní porážku z finále České poháru i s úroky.

Zatímco v neděli se hrál vyrovnaný duel, ve kterém Brno lépe zvládlo koncovku, dnes byl zápas od úvodního rozskoku plně v režii Pražanek. Ty měly převahu zejména pod košem, kde jejich pivotky daly 32 z úvodních 38 bodů USK.

„Jak jsme v neděli hrály my, tak dnes hrálo Brno. Moc jsme chtěly tu porážku odčinit. Na hráčkách bylo vidět, že byly koncentrované a hrály mnohem lépe,“ řekla trenérka USK Natália Hejková, která do utkání nemohla nasadit nemocnou reprezentantku Kateřinu Elhotovou.

Když Brno na přelomu první a druhé čtvrtiny osm minut v kuse neskórovalo, získaly obhájkyně titulu náskok 21 bodů a bylo téměř rozhodnuto. Přispělo k tomu i to, že strůjkyně nedělní pohárové výhry, Hana Horáková, kvůli zdravotním problémům odstoupila už v první čtvrtině a Brňanky bez ní byly bezradné.

„Hanka si natáhla sval. V pátek máme důležitý zápas s Hradcem, tak jsme ji šetřili, aby se to nezhoršilo,“ vysvětlil brněnský asistent Milan Veverka.

Když ve druhé půli začala domácím vycházet i střelba z dálky a Eva Vítečková dala tři trojky v řadě, stala se z utkání exhibice USK. Pražský celek odskočil až na 38 bodů. V závěru už oba týmy šetřily své opory.

V utkání skupiny A3 zazářila americká rozehrávačka Strakonic Shayann Selbyová, která 32 body dovedla svůj tým k výhře 97:58 nad Pardubicemi. Předvedla třetí nejlepší střelecký výkon sezony.

Do historických statistik se zapsala Darina Mišurová z Hradce Králové, která proti Kaře Trutnov zaznamenala 700. trojku v kariéře.