Den ledvin

Ostrava - Už poosmé letos probíhá v rámci Světového dne ledvin informační kampaň pro širokou veřejnost, která chce upozornit na nutnost a významnost preventivních prohlídek. V rámci akce se po celé České republice otevřela nefrologická zařízení, kde zdarma probíhala preventivní vyšetření ledvin.

Každý desátý člověk trpí onemocněním ledvin. Až osm tisíc z nich pak potřebuje dialýzu nebo transplantaci. Jednou z nich je i osmadvacetiletá Iveta Matějásková z Ostravy, která před dvěma dny podstoupila právě transplantaci ledvin.

„Odešly mi ledviny nějak samy, nevím, první transplantaci jsem měla v osmi letech, ta mi vydržela 12 let, potom další transplantaci jsem měla před šesti lety a teď mám další za sebou, tak uvidíme, jak dlouho vydrží,“ říká Iveta Matějásková.

Akutní poruše nebo selhání ledvin může většina lidí předejít pouhým preventivním vyšetřením. V rámci světového dne ledvin otevřela nefrologická a hemodialyzační centra dveře všem, kteří se chtěli nechat bezplatně vyšetřit.

Už od ranních hodin byla nefrologická ambulance fakultní nemocnice plná. Během prvních dvou hodin přišlo 30 zájemců. Vyšetření je bezbolestné a rychlé. Sestra pacientovi změří tlak, zjistí množství bílkovin v krvi, případně odebere kapku krve z prstu. Jestli je pacient zdravý nebo ne, se pak dozví telefonicky.

„Preventivní vyšetření jednou za čas je velmi vhodné. Pacienti nebo lidé by si měli alespoň v určitém časovém intervalu dát změřit krevní tlak a vhodné by bylo taky vyšetření moči a močového sedimentu,“ upřesňuje Ivo Valkovský, primář hemodialyzačně -transplantační oddělení, FN Ostrava.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Ze všech lidí, kteří každý rok bezplatné vyšetření podstoupí, musí asi 10-15 procent na další, podrobnější vyšetření ledvin.

Vydáno pod