Slovácké divadlo nabídne premiéru Ibsenovy legendární Nory

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo připravuje letošní druhou premiéru. Po Bondyho Cybercomicsu se tentokrát zaměřilo na světovou klasiku. V sobotu tak divákům vůbec poprvé v historii scény představí slavnou Ibsenovu Noru v režii Martina Františáka. Henrik Ibsen napsal toto psychologické drama v roce 1879 a je považováno za jeho přelomové dílo. Podle Františáka se přitom téma hry dotýká i současnosti.

„Hra je silná a nesmiřitelná ve vztahu Nory a Helmera, v necitlivosti a v pubescentním zrání mužů, které zažíváme napravo i nalevo. Má své podvědomé komory surovosti, deviací a krutostí, s nimiž se žena vypořádává. V tom je ta hra mužská. Ženská pak je v tom, že se prostě v některých domácnostech, prostředích a klecích žít nedá,“ řekl režisér Františák s tím, že ve hře je také silný motiv peněz a touhy po slušném postavení.

Nora jednoho vánočního dne zjistí, že se její život založený na šťastném manželství a domácí kleci nezadržitelně hroutí. Může za to padělaný dokument, kterým kdysi chtěla zachránit manželovo zdraví a rodinnou harmonii. „Nora manželovi, ač si to úplně neuvědomuje, dělá takovou panenku, dělá věci hodně tak, jak chce on. Na konci hry si ale uvědomí, jak dlouho žila v manželství v nepravdě, a co to pro ni znamenalo, že to nebyla ona sama,“ popsala představitelka hlavní ženské role Tereza Novotná.

Inscenace Nora
Zdroj: ČT24/Slovácké divadlo

Jejího muže, čerstvě jmenovaného ředitele banky Torvalda Helmera, ztvárnil Tomáš Šulaj. „Je to typický muž i v dnešní společnosti, který vydělává peníze a myslí si, že to je to hlavní štěstí. Na nějaké rodinné city už nezbývá čas. Byl takhle vychovávaný a má předsudky o životě,“ přiblížil Šulaj. Hlavním tématem inscenace je tak podle něj odcizení v rodinách. „Spousta rodin je zaměřena na výkon, na vydělávání peněz, aby vůbec vydržely v této společnosti a zbývá jim málo času na rodinnou pospolitost,“ doplnil Šulaj.

Podle Františáka ale nebude Nora v Uherském Hradišti pouze pesimistickou a ponurou. „Ibsen je takový jízlivý rošťák, z jeho pera je ve hře spousta humoru. Diváci rozhodně nepůjdou na depresi nebo na thriller. Psychologie tam je, ale i psychologie může být humorná,“ vysvětlil režisér, který v Uherském Hradišti pracuje podruhé. V roce 2002 se zdejšími herci nastudoval Molièrovu frašku Lékařem proti své vůli. Nora bude ve Slováckém divadle poprvé uvedena v sobotu 15. března v 19:00.