Čtyřlístek zasahuje v Divadle loutek Ostrava

Ostrava – Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín ze slavného dětského komiksu Čtyřlístek zažívají boom nejen v podobě animovaného filmu. Příběhy zvířecích kamarádů z Třeskoprsk teď zaměstnávají tým Divadla loutek Ostrava, chystá jevištní adaptaci. Zkoušky vrcholí, premiéra představení Čtyřlístek zasahuje bude 22. března.

„Hra, kterou uvádí Divadlo loutek Ostrava, je divadelním zpracováním několika starších příběhů zvířecí čtveřice,“ informovala produkční divadla Ivana Kytlicová.

Soubor jako hostující režisér řídí Marek Zákostelecký, který je také autorem výpravy. Společně s dramaturgyní Janou Pithartovou vytvořil rovněž adaptaci komisku. Do Ostravy přijel z Divadla Drak v Hradci Králové, kde působí jako šéf výpravy. V Divadle Loutek Ostrava nedávno dělal také výpravu k inscenaci Láska s červeným nosem.

K Čtyřlístku má vřelý vztah. „Vyrostl jsem na něm. Četli mi ho rodiče, dneska ho já čtu své dceři. Je to fenomén, ojedinělá komiksová stálice, také skvělá možnost divadla pro děti,“ říká Zákostelecký.

Komedie Čtyřlístek je určena pro děti od pěti let, ale mohou přijít i dospělí. Horní věková hranice není omezená. V představení si zahrají Lukáš Červenka, Ivo Marták, Eva Baláková, Richard Liberda, Jiří Krupica, Božena Homolková.

Hrdiny Čtyřlístku stvořil před 44 lety výtvarník Jaroslav Němeček a jeho partnerka Lucie Němečková. „Původně jediný příběh měl takový ohlas, že si hned vyžádal další pokračování, která začala vycházet jako „knihovnička“ Čtyřlístku. Po roce 1989 se Čtyřlístek stal třetím soukromým nakladatelstvím, které v České republice vzniklo,“ doplnila Kytlicová. Dodala, že od šestého čísla byla spoluautorkou Čtyřlístku spisovatelka Ljuba Štíplová, která se podílela na tvorbě 180 příběhů.

Manželé Němečkovi se chystají na ostravskou premiéru.