Ostrava podá kasační stížnost, brání se proti zamítnutí žaloby

Ostrava - Ostrava podá k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost kvůli odmítnutí žaloby na stát za znečištěné ovzduší. Rozhodli o tom jednomyslně městští radní. Právníci stížnost odešlou v nejbližších dnech. Žalobu odmítl minulý týden pražský městský soud, který se jí vůbec nezabýval. Město ji totiž podle soudu nepodalo v zákonné časové lhůtě.

Ostrava se žalobou z jara 2010 domáhala ochrany před údajně nezákonnými zásahy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy, které podle města nedostatečně a neefektivně chrání čistotu ovzduší a nevytvořily funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

Primátor Petr Kajnar (ČSSD):

„Trváme na tom, že tady ovzduší není dobré. Situace se od doby, kdy jsme žalobu podali, nezměnila. Není důvod tedy netrvat na tom, že stát neplní svoje povinnosti. Soud namítl něco, že jsme promeškali nějakou lhůtu, skoro mi to připadá, jako kdyby tady už bylo ovzduší dobré, že jsme prošvihli ten čas, kdy tady byl špinavý vzduch a mohli jsme to podat.“

V případě, že by město neuspělo ani s kasační stížností, je připraveno hledat další formy možné žaloby. „Nemyslím si, že je možné, aby nebyl způsob obrany proti tomu, že stát nekoná to, co je jeho povinností, takže předpokládám, že právníci budou vždycky umět najít způsob, jak se dožadovat našich práv,“ dodal Kajnar. Nelíbí se mu, že soud řeší formální záležitosti a neřeší podstatu žaloby.

Podle primátora jsou kroky státu nedostačující

Primátor trvá na tom, že kroky, které činí stát v boji ze znečištěným ovzduším, jsou stále nedostačující. „Stát nepředložil plán, jakým způsobem, za kolik peněz a v jakých termínech tyto věci odstraní. Bez masivních investic to nepůjde, nestačí jen změna zákonů. Akční plán, který byl předložen, je jenom popisem stavu, ale ten my známe,“ míní Kajnar.

Pražský městský soud dospěl k závěru, že se Ostrava o údajně nezákonném zásahu dověděla nejpozději 17. března 2009, kdy jí byla doručena analýza kvality ostravského ovzduší, kterou si zadal ostravský magistrát a zpracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V té době prý byly městu známy také protokoly o hodnocení kvality ovzduší v různých ostravských lokalitách. Žalobce musí žalobu podat do dvou měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o nezákonném zásahu. Ostrava však žalobu odeslala až 21. května 2010, tedy více než rok po vypršení zákonné lhůty. Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo stát, označilo rozhodnutí městského soudu za logické. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor.

Vydáno pod