Zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm rozhodnou o rozdělení sbírky

Ostrava - Zastupitelé města Frenštát pod Radhoštěm budou dnes rozhodovat, jak rozdělí výtěžek sbírky pro oběti výbuchu a následného požáru domu číslo 39 v ulici 6. května, který se stal 17. února. Vynesla 17 a půl milionu korun, dalších 900 tisíc lidé vhodili do pokladničky na radnici. Sbírka pokračuje dál, pořádají se benefiční akce i koncerty.

Policisté mají podezření, že viníkem neštěstí je Antonín Blažek, jenž v domě bydlel a je jedním z šesti, kteří tam také zahynuli. Pravděpodobně tehdy nad ránem pustil v domě hlavní přívod plynu. S ostatními nájemníky měl dlouhodobé spory, kvůli dluhům za bydlení se měl vystěhovat.

Vstup Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Jedenáct lidí při výbuchu utrpělo zranění, poslední dvě oběti zůstávají v nemocnici. Jsou to manželé, žena je popálená na 90 procentech těla, její muž na více než padesáti procentech těla. To, co zbylo z domu číslo 39, museli hasiči strhnout. Aktuální je nyní otázka toho, kdy se budou moci vrátit domů obyvatelé sousedního domu, který se o zničený dům opíral a byl s ním konstrukčně propojený.

Specializovaná firma z Přerova začíná s montáží zpevňovacích ocelových lan do domu číslo 40 i 41. Odborníci už prošli jednotlivé byty a budou vrtat otvory pro provlečení lan.