Rozšíření služeb a kvalitní jídlo. Tak bojují hoteliéři s úbytkem hostů

Brno – Počet hostů v jihomoravských hotelích v loňském roce klesnul o více než pět procent. Republikový trend je přitom v kladných číslech. Podle odborníků i hoteliérů za pokles může méně návštěvníků, které přitáhne kongresová turistika, i nedostatečná spolupráce vlastníků ubytovacích zařízení se zástupci obcí a kraje.

Hoteliéři ve většině České republiky mají po delší době, kdy jejich podnikání ovlivňovala krize, opět důvod k alespoň částečné radosti. V minulém roce se totiž počet hostů zvýšil o téměř šest procent. Trend na jižní Moravě je ale opačný. Počet lidí ubytovaných v Jihomoravském kraji klesnul o 5,5%. Oproti loňskému roku se tak v regionu ubytovalo o téměř devět tisíc lidí méně. Důvodů poklesu je několik. Jedním z nich je například úbytek hostů, kteří do jihomoravské metropole dojíždí na kongresy. „Myslím si, že kongresová turistika poklesla. Obsazenost v našem hotelu se nám sice podařilo udržet, ale museli jsme snížit ceny,“ vysvětlila strategii jednoho z hotelů jeho ředitelka Alena Moučková.

  • V hotelové restauraci musí být vše připraveno do posledního detailu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449550.jpg
  • Vsadit na kvalitní gastronomii se v konkurenčním prostředí vyplatí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449543.jpg
  • Příprava jídla v hotelové kuchyni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449544.jpg
  • Příprava jídla v hotelové kuchyni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449551.jpg

Dalšími důvody úbytku hotelových hostů je podle odborníka na hotelnictví Jaromíra Jurky někdy i nedostatečná vybavenost hotelů, chybějící odborníci ve státní správě a z toho plynoucí nedostatečná spolupráce kraje a obcí s hoteliéry. „Kromě celosvětové hospodářské krize vidím za úbytkem hostů i vzdálenost od Prahy, která kongresovou turistiku v Brně z velké části živí. Když se podíváme na prehistorickou D1, tak už víme, proč se podnikatelům nechce dělat akce na Jižní Moravě, “ doplnil Jurka.

Alena Moučková a Jaromír Jurka hovoří o důvodech úbytku hostů (zdroj: ČT24)

Jaromír Jurka se také pozastavuje nad chybějící komunikací podnikatelů s veřejnou správou. „V cestovním ruchu je potřeba, aby spolupracovali podnikatelé nejen s ostatními podnikateli ale také s veřejnou správou. Ta funguje jen jednosměrně. Dělá vyhlášky o poplatcích, ale už nikdo negarantuje, že výnosy z těchto poplatků půjdou zpátky do podpory cestovního ruchu. Dalším problémem pak jsou chybějící odborníci na cestovní ruch v manažerských pozicích,“ řekl Jurka.

Aby se ve stále rostoucí konkurenci hotelu dařilo, musí nabízet i něco víc, než jen přespání a snídani. Stále častěji si návštěvníci vybírají podle dalších služeb, kterými si mohou svůj pobyt zpříjemnit. „Host se chce samozřejmě dobře vyspat a dobře najíst, ale důležité je poskytovat i další služby. My jsme například vsadili na špičkovou kvalitu naší restaurace. Jako přidanou hodnotu pak nabízíme relaxační zázemí,“ řekla vedoucí brněnského hotelu Klára Hadrabová.

  • Jeden z brněnských hotelů zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449548.jpg
  • Hotel u brněnského výstaviště zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4496/449545.jpg

Za rok 2011 vzniklo v Jihomoravském kraji padesát nových hotelů. I přes konkurenční prostředí ale pravděpodobně zaplatíte za noc v brněnském hotelu víc než za noc ve stejně vybaveném hotelu v Praze. „V Brně není až tak velká konkurence, proto nedochází k cenovým válkám. Konkurenční boj vedeme hlavně ve vybavenosti hotelu, tedy v tom, co nabízí navíc. Pokud se bude počet hotelů zvyšovat, pravděpodobně to povede ke snížení cen ale také ke krachu některých ubytovacích zařízení,“ uvedla ředitelka hotelu blízko brněnského výstaviště Beatrice Vojtková.

Brno jako centrum kongresové turistiky

Brno hostí každoročně kardiologický, gynekologický a hematologický kongres, příští rok by se zde měl navíc poprvé pořádat také kongres onkologický. Loni se ve městě konal sjezd ODS a předloni sjezd ČSSD.

Proč právě Brno? V mnoha ohledech nabízí pořadatelům nesrovnatelnou infrastrukturu, výborné služby a bohatý program. Největším limitem je naopak dopravní situace. Brnu chybí letecké napojení na uzly typu Frankfurtu nebo Bruselu.

Kongresy jsou často spojené s bohatým doprovodným programem, jako je návštěva vinařského sklepa, golfový turnaj, adrenalinové zážitky, prohlídka zámku nebo slavnostní galavečer. V tomto ohledu má jižní Morava podle pořadatelských agentur co nabídnout.

Zatímco dříve byly trendem vícedenní kongresy, v posledních dvou letech je tendence je zkracovat. Firmy šetří a největší zájem mají o jednodenní setkání. Přesto podle světového srovnání utratí účastník kongresu dvakrát až třikrát více než běžný turista. To v českém prostředí odpovídá osmi až deseti tisícům korun na účastníka za akci.