Čtvrtý babybox v Olomouckém kraji bude v Prostějově

Prostějov – Koncem dubna bude v areálu prostějovské nemocnice zprovozněn babybox, který bude padesátým šestým zařízením tohoto druhu v České republice a čtvrtým v Olomouckém kraji. První schránka, do které mohou matky anonymně odložit novorozence, se od prosince 2006 nachází v areálu olomoucké fakultní nemocnice. Další dvě schránky byly instalovány v nemocnicích v Přerově a Šumperku.

„V prostějovském okrese bude schránka sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotní péče. Schránka bude opatřena návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině,“ uvedla Hana Szotkowská ze skupiny Agel, která prostějovskou nemocnici provozuje. „Umístěna bude u vchodu na plicní oddělení Nemocnice Prostějov,“ dodala mluvčí.

Nemocnice Prostějov nyní provádí drobné stavební úpravy, aby se babybox mohl co nejdříve nainstalovat pro zkušební provoz. Schránka začne fungovat od 23. dubna. Pořízení babyboxu přijde na 300.000 korun a financováno bude z Nadačního fondu pro odložené děti Statim.

Babybox dává naději dětem, které matky porodily mimo nemocnice a nechtějí je, nebo nejsou schopny se o ně starat. Vůbec první slouží od roku 2005 na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně. Schránky o rozměrech 100x60x50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů Celsia a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují senzory, které přivolají personál. Celkem bylo v Česku tímto způsobem dosud odloženo 83 dětí. 

Schránky ale mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.