AVÍZO: Křivoklát zahajuje sezonu tento víkend

Hrad Křivoklát zahajuje sezónu 2013 již tuto sobotu 23. března. Při slavnostním zahájení může návštěvník shlédnout vernisáž výstavy NEPRAKTA NA HRAD! a již tradiční „věšení klíčů“. Pro letošní sezónu si správa hradu Křivoklátu připravila několik novinek – například vzdělávací programy pro dětské návštěvníky nebo rozšíření nového prohlídkového okruhu NA HRADBY!, který bude otevřen i v pondělí.

Již několikátým rokem zahajuje hrad Křivoklát návštěvnickou sezónu již v březnu. Zahájení sezóny na hradě propukne 23. 3. v 11:00 hodin, proběhne již tradiční „věšení klíčů“ a symbolické otevření hradu kastelánem Luďkem Frenclem, otevření řeky Berounky starostou Roztok Vladimírem Melčem a otevření cyklostezky ředitelem neziskové organizace Rakovnicko Radomírem Dvořákem. Posléze bude uděleno každoroční „Ocenění za mimořádný přínos hradu Křivoklátu“ a bude následovat vernisáž výstavy Neprakta na hrad!, která představí kresby známého kreslíře Jiřího Wintera – Neprakty. Celodenní akci zpříjemní hudební doprovodný program a klasické prohlídky hradu.

V letošním roce připravuje správa hradu několik novinek. Kromě stálé nabídky se chystají novinky pro dětské návštěvníky v podobě vzdělávacích programů. V roce 2013 se bude správa hradu Křivoklátu zaměřovat na základní školy z okresu Rakovník a dětské návštěvníky, kteří přijdou o prázdninách s rodiči na hrad. Pro regionální základní školy se bude realizovat půlroční vzdělávací projekt Václav IV. očima dětí, který byl vytvořen v návaznosti na 650 leté výročí od korunovace Václava IV. na českého krále. O prázdninách pak mohou děti zažít zábavu s edukační pracovnicí na hradě Křivoklátě a načerpat vědomosti o historii hradu a Křivoklátska jinou formou, než klasickou prohlídkou. Plánované vzdělávací aktivity jsou součástí širší vzdělávací koncepce NPÚ – Edukace jako nástroj pro zkvalitnění péče o kulturní dědictví.

Stálou nabídkou na hradě jsou prohlídkové okruhy. Novinkou v roce 2013 je rozšíření třetího okruhu Na hradby!, který je přístupný bez průvodce a otevřen netradičně i v pondělí. Kromě stálých okruhů Gotické paláce a Celým hradem může návštěvník i v letošní sezóně navštívit noční prohlídky s divadelním představením, nebo může objevovat krásy okolí v křivoklátských lesích na několika vycházkových okruzích kolem hradu Křivoklátu. 

Luděk Frencl, kastelán hradu Křivoklátu