Nový šéf Moravské galerie chce dát více prostoru kmenovým kurátorům

Brno – Moravskou galerii v Brně povede od dubna její dosavadní projektový manažer Jan Press. Ve funkci nahradí Marka Pokorného, který odešel na vlastní žádost po devíti letech v čele instituce. Press dnes svoji koncepci vedení galerie představil veřejnosti, více prostoru chce dát kurátorům pracujícím pro galerii. Dodal, že ve velké míře bude navazovat na svého předchůdce.

Podle Presse budou v centru jeho zájmu lidé, nikoliv budovy spravované galerií. „Pozici ředitele nechápu jako roli krizového manažera, ale jako odpovědnou práci výkonného ředitele s vizí muzea umění s vysokým standardem poskytovaných veřejných služeb,“ uvedl na tiskové konferenci Press.

Dodal, že není důvod hledat pro Moravskou galerii novou identitu, protože se pod vedením Pokorného stala muzeem evropských parametrů. S novým ředitelem galerie představí například velkou výstavu Moravský Manchester, která zkoumá identitu Brna spojenou s textilním průmyslem na konci 19. století. Podle Presse jde o výstavu, která má šanci obstát v mezinárodním měřítku.

Za jeden z klíčových projektů dále označil stálou expozici umění druhé poloviny dvacátého století v Pražákově paláci. Moravská galerie v Brně chystá také výstavu o brněnském Devětsilu a umělecké avantgardě 20. a 30. let minulého století. Plánuje ji na rok 2015.

Nový ředitel Moravské galerie Jan Press o budoucnosti galerie (zdroj: ČT24)

Press chce více zapracovat na komunikaci s veřejností, omladit vizuální styl galerie a věnovat větší pozornost uměleckému dění v Brně a na jižní Moravě. Galerie by měla častěji hostit doprovodné programy a různé volnočasové akce.

Když Moravskou galerii loni dobrovolně opustil ředitel Marek Pokorný, který ji vedl od roku 2004, vypsalo ministerstvo výběrové řízení, v němž obdrželo pět přihlášek. Komise vybrala dva vhodné adepty: vedle Presse také Kateřinu Tlachovou, dosavadní zástupkyni ředitele galerie. Vítěze pak určila ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN).

Šestatřicetiletý Jan Press v roce 2002 ukončil studium oboru dějiny umění a muzeologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Vedle Moravské galerie, kde zastává funkci projektového manažera a šéfkurátora, působil také v Diecézním muzeu v Brně.

Moravská galerie v Brně spravuje tři budovy v centru města - Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův palác a Místodržitelský palác. Návštěvníkům nabízí stálé expozice umění od středověku po dvacáté století i dočasné výstavy. Dále pečuje o Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy.

Vydáno pod