Tři a půl roku vězení si odsedí bývalá vedoucí záložny

Bochoř - Za zpronevěru minimálně čtyři a půl milionu korun si bývalá vedoucí vojenské družstevní záložny v Bochoři na Přerovsku odsedí tři a půl roku ve vězení. K tomu musí poškozené záložně skoro pětimilionovou škodu zaplatit. Jana Marková si v průběhu dvou let půjčovala peníze na jména klientů a používala je na chod domácnosti nebo provoz manželovy restaurace.

Brala si půjčky, a když už je nezvládala splácet, začala si půjčovat na jména klientů záložny. Dluhy se vyšplhaly do milionů a Marková se z nich už nezvládla vymanit. Sama se udala na policii a po dvou letech soudních jednání teď konečně uslyšela verdikt. Hrozilo jí až deset let za mřížemi. Soudu se totiž dlouho nedařilo zjistit, kolik peněz vlastně Marková zpronevěřila. Záložna tvrdila, že deset milionů, Marková, že o polovinu míň.

Soud jí dal nakonec za pravdu. Záložna totiž svou vedoucí téměř nekontrolovala a ona tak mohla zneužívat peníze celé dva roky. I díky tomu je trest nižší. Zatím ale ještě není pravomocný, všechny strany zvažují odvolání.

Jana Marková pracovala v družstevní záložně ve vojenském areálu v Bochoři od roku 2003. Peníze pro svoji potřebu využívala v letech 2007 až 2009. Původně prý chtěla pomoct manželovi s podnikáním, pak ale začala sama utrácet. Koupila auto, pozemek, platila dovolené a pořídila i čtyři koně. Ti kvůli jejímu stíhání skončili v péči státu, který za jejich ustájení platí už od roku 2011 měsíčně skoro 30 tisíc korun.