Hostiárna vyrábí lázeňské oplatky

Bílá Voda - I přes úbytek věřících a polskou konkurenci si jediná tuzemská výrobna hostií v Bílé Vodě na Jesenicku na nezájem odběratelů stěžovat nemůže. Hostie tu nakupuje velká část českých farností. Propad na trhu navíc hostiárna už před lety vyřešila rozšířením výroby o pečení lázeňských oplatků.

V Bílé vodě vyrobí dvacet milionů hostií ročně. K jejich výrobě jsou potřeba pouze dvě suroviny – mouka a voda. Hotové těsto pak speciální pumpa vstřikuje na plotny v pečícím stroji. Tady se hmota asi minutu peče při zhruba 170 stupních Celsia. Hotové pláty pak míří do vlhčírny. Tady zůstanou necelý den, aby trochu změkly. Potom už je na řadě vykrajování.

Hostie za dobu své výroby žádnou velkou změnou neprošly. Jsou klasické malé nebo zdobené o průměru sedm centimetrů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Výrobna hostií v Bílé Vodě začala fungovat někdy v roce 1985 a pekly to tady řeholní sestry,“ uvedl Milan Uhlíř, jednatel společnosti Unita.

V devadesátých letech se ale hostiárna dostala do útlumu. Válcovat ji totiž začala levnější polská konkurence. Zatímco sáček s tisícovkou českých hostií přijde na dvě stovky, Poláci si za stejný počet kusů počítají zhruba sto třicet korun. Ne každý ale hledí jenom na cenu. „Jako Češi odebíráme české výrobky. Jsou čerstvé a vyhovují nám,“ uvedl Miloš Ševčík, jeden z odběratelů.

Hostiárna se navíc pustila do pečení lázeňských oplatků. V současné době jejich výroba tvoří dvě třetiny tržeb společnosti.

O případném vývozu hostií do zahraničí firma, kterou provozuje ostravsko – opavská charita, neuvažuje. V okolních zemích totiž hostie vyrábí řeholnice a často z prodeje žijí celé kláštery. Výrobce z Bílé Vody jim proto nechce konkurovat.