Balíme! Wannieck Gallery dnes v bývalé strojírně skončila

Brno - Žádné další výstavy, žádní další návštěvníci. Zaměstnanci Wannieck Gallery dnes začali v depozitáři balit všech 1100 obrazů a připravovat se na stěhování. Kam se sbírka z prostor někdejší strojírny přestěhuje, zatím její majitel stále neví. Dost možná se ale nebude muset stěhovat nikam. Alespoň do doby, než se najde nový provozovatel prostor. Podle vedení majitelů haly - společnosti Jižní centrum Brno - by to přitom mohla být se svým konceptem opět Wannieck Gallery.

„Dneška jsme se nechtěli dočkat. Musíme zavřít, protože jsme v režimu stěhování. Balíme sbírku a chystáme ji na odvoz,“ shrnul dnes časně odpoledne aktuální situaci jednatel Wannieck Gallery a mecenáš umění Miroslav Lekeš. Zároveň se ale Lekeš nechal slyšet, že současný stav bere jako situaci, kdy je ještě čas na další jednání. 

Zároveň by chtěl Lekeš podle svých slov docílit toho, aby se zabalené malby a kresby nemusely stěhovat pryč do doby, než se situace vyřeší. Minimálně toto přání je připraven splnit i starosta městské části Brno-střed a místopředseda představenstva společnosti Jižní centrum Brno Libor Šťástka (ODS). „Pravděpodobně jim vyhovíme, nemáme důvod vyvíjet tlak,“ říká Šťástka s tím, že i oni, coby vlastníci strojírny, mají snahu se s Wannieck Gallery domluvit. „Plánujeme vypsat výběrové řízení na další provoz prostor a myslím, že stávající koncept má velkou šanci na obhajobu,“ uvedl k nejbližším plánům.

Balením tak prozatím vrcholí hra o osud uznávané soukromá galerie, která se do problémů dostala na konci února. Tehdy totiž představitelé městské společnosti Jižní centrum oznámili, že kvůli opožděným platbám vypovídají provozovateli Miroslavu Lekešovi nájem. „Panu Lekešovi zaslalo Jižní centrum minimálně devět upozornění na to, že má nájem doplatit. Postup s výpovědí smlouvy proto považuji za správný,“ vyjádřil svůj názor na problém brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Datum původního vyklizení prostor bylo dokonce stanoveno na 10. března.

Poté ale Jižní centrum přišlo s návrhem na prodloužení výpovědní lhůty do konce listopadu. Ačkoli se i umělecký ředitel a majitel sbírek Adam nechal slyšet, že toto prozatimní řešení vítá, nakonec je vše jinak. Galerijníci totiž nepřistoupili na dodatek smlouvy, který jim ukládal zaplatit veškerý nájem až do listopadu předem. Jednalo by se o částku přesahující milion korun. Ode dneška proto Lekeš s Adamem galerii uzavřeli.

Kdo je kdo

Miroslav Lekeš

  • brněnský podnikatel 
  • mecenáš moderního umění
  • jednatel a majitel společnosti Mediagate s.r.o., která provozuje Wannieck Gallery

Richard Adam

  • umělecký ředitel Wannieck Gallery
  • majitel vystavované sbírky současného umění

Jižní centrum Brno

  • společnost zřízená a vlastněná městem Brnem
  • vlastník budovy bývalé strojírny, kterou si pronajímá Wannieck Gallery

Obrazy mají putovat do depozitáře, osud výstavních prostor je nejasný

Co bude s prostorami bývalé strojírny, ani to, kam se přestěhuje na jedenáct stovek Adamových obrazů zatím není jasné. Ačkoli Wannieck Gallery dostala několik nabídek na přestěhování se, podle jejích provozovatelů nikde v Česku v současnosti vhodné místo na vystavení všech obrazů není. Nyní se tak obrazy pouze zabalí a budou čekat na stěhování do zatím neznámého depozitního prostoru.

Co se týče využití prostor po Wannieck Gallery, zástupci městské společnosti Jižní centrum tvrdí, že chtějí vypsat výběrové řízení na nového provozovatele. Pokud by ale musela Wannieck Gallery halu opustit, měl by to případný jiný nájemník s výstavami těžké. Současní provozovatelé by si totiž sebou vzali vybavení, které tam vybudovali. „Jde o panely, osvětlení nebo bookshop, které jsme nechali vyrobit. Když se to shromáždí, tak vrátíme galerii ve velmi čistém stavu a náš nástupce by měl krásný prostor, ale musel by do něj vložit tak čtyři až pět milionů,“ popsal další z problémů umělecký ředitel současné Wannieck Gallery Richard Adam.

Miroslav Lekeš hovoří o současné a budoucí situaci ve Wannieck Gallery (zdroj: ČT24)

Za galerii se postavila výzva umělců i petice

V reakci na celou nejistou situaci okolo Wannieck Gallery vznikla také iniciativa za záchranu galerie, kterou podpořilo mnoho brněnských i nebrněnských osobností. Od malířů, galeristů a kurátorů až po osobnosti z jiných oblastí, jako je senátorka Eliška Wagnerová (nezávislá za SZ), režisér Jan Hřebejk nebo spisovatel Jáchym Topol.

Jedním ze signatářů doprovodné petice je i Antonín Zezula. „Sbírají umění, které není v hledáčku většiny galerií. Přestože jsem přísný kritik soudobé tvorby, tak návštěva depozit mne velmi překvapila a zaujala,“ hodnotí Zezula svůj vztah ke galerii s tím, že podle něj je velkým přínosem pro město. „Nejenom, že vystavuje obrazy, ale pořádá třeba koncerty nebo přednášky. Podílí se tak na vytváření kulturního prostředí města,“ dovysvětluje svůj pohled na věc.

Wannieck Gallery v UVR (zdroj: ČT24)