Překladatel představí významného německého spisovatele Martina Walsera

Ostrava – Jednoho z nejvýznamnějších představitelů německé poválečné literatury Martina Walsera přiblíží zítřejší přednáška překladatele Radovana Charváta v ostravském Antikvariátu a klubu Fiducia. Na programu se podílí Národní divadlo moravskoslezské, jehož činoherní soubor aktuálně uvádí v české premiéře Walserovu hru Smrtihlav.

Překladatel se bude v přednášce soustředit mimo jiné na Walserův projev v Paulskirche v roce 1998, kdy veřejně hovořil o „instrumentalizaci holocaustu“. Vyvolal tím skandál a spor s tehdejším předsedou Ústřední rady Židů Ignazem Bubisem. Walser se v devadesátých letech snažil podpořit touhu mnoha Němců mladší generace přestat už si neustále sypat popel na hlavu, ustoupit od opakujících se sebetrýznivých návratů do doby nacismu, které už jim připadaly kontraproduktivní, odmítnout převládající pojetí kolektivní viny.

Martin Walser, který se narodil v roce 1927, napsal řadu románů, rozhlasových a divadelních her, scénářů, esejů, studií. Získal mnohá státní i mezinárodní ocenění. Je bývalým členem slavného literárního sdružení západoněmeckých intelektuálů Skupina 47, ke kterému patřil mimo jiné Günter Grass nebo Heindrich Böll. Často se jako člen skupiny zapojoval do veřejné debaty o Německu a svými osobitými názory vyvolával mnohdy pozornost i pobouření.

Česky vyšly jeho nejznámější romány – Philippsburské svazky manželské, Prchající kůň nebo Johann. „Na rozdíl od anglosaské tradice, která klade důraz na vnější dějovost příběhů, se konflikty ve Walserových románech a hrách odehrávají především v duších protagonistů a vnější děj zůstává v pozadí. Jeho jazykově znamenitě zvládnuté texty nesené na vlnách ironie líčí každodenní životy obyčejných lidí, jejich obavy, touhy a vnitřní nejistoty,“ přiblížil Walserovo psaní překladatel Charvát.

Přednáška začíná v Klubu Fiducia zítra v 18 hodin.

Vydáno pod