Soud o vazbě provázela mimořádná bezpečnostní opatření

Ostrava - Mimořádná bezpečnostní opatření provázela v Ostravě rozhodování soudu o vazbě pro organizovanou zločineckou skupinu. Její členové prodávali mobilní telefony a podle žalobce neplatili daň z přidané hodnoty. Přišli si tak údajně nejméně na 350 milionů korun.

Mohli by zmizet za hranicemi nebo ovlivňovat svědky. To jsou nejčastější důvody, proč soudkyně poslala dvanáct členů gangu do vazby. Rozhodovala za zavřenými dveřmi.

Obviněné k soudu přivezlo pět policejních aut a každého z nich doprovázeli tři policisté v neprůstřelných vestách se samopaly v rukou.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Policejní zásahová jednotka je zatkla v pondělí nad ránem. Podle státního zástupce nakupovali v Dubaji nebo Honkongu mobily, které v Česku přeprodávali mezi deseti firmami. Daň z přidané hodnoty ale státu nezaplatili. „Daňová povinnost vždy zůstala ve společnostech, které byly nemajetné, fakticky nefunkční, nevykonávající žádnou činnost,“ upřesnil Vít Koupil - státní zástupce.

Kvůli složitosti případu má už teď vyšetřovací spis 30 tisíc stran. Žalobce odhaduje, že soud s obviněnými začne nejdřív za rok.