Zelený čtvrtek znamená, že Velikonoce jsou za dveřmi

Moravskoslezský kraj - Začínají Velikonoce, nejdůležitější křesťanský svátek. Dnes si lidé připomínají tzv. Zelený čtvrtek. Jeho název vznikl zkomolením původního německého názvu Lkavý čtvrtek a odkazuje na poslední den Krista před jeho zajetím a ukřižováním. Slaví ho nejen věřící.

V kostelech se připravují na první ze čtyř velikonočních svátků – Zelený čtvrtek. Je třeba vyměnit svěcené oleje, nachystat slavnostní roucho nebo vycídit kalichy a svícny. Kromě úklidu se musí také třeba odnést nebo zakrýt i všechny kříže.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Boční kaple kostelů zase čeká květinová výzdoba. Své místo tu má hlavně zelená a bílá barva, přidat se může i červená. Dekorace má připomínat Getsemanskou zahradu, ve které se Ježíš modlil poslední noc.

Dnešním dnem také v kostele utichnou varhany a odmlčí se i zvony, které podle tradice odlétají do Říma. Jejich zvuky nahradí řehtačky a klepačky.

Tradice Zeleného čtvrtku ale má své místo i v mnoha restauracích. Nabízejí špenátovou polévku nebo celé tzv. zelené menu. A nechybí ani zelené nápoje.

Zítra si lidé připomenou Velký pátek, den nejpřísnějšího půstu a pokání.

Vydáno pod