Hygienici varují: Dávejte si pozor, co pijete!

Ostrava - Lidé se před velikonočními svátky zásobují alkoholem. Hygienici ale upozorňují, aby si dali pozor hlavně na staré zásoby. Řada lidí totiž doma stále může mít lahve s nebezpečným metanolem, aniž by o tom věděla. Celníci teď navíc objevili další zdravotně závadný alkohol v ostravské pěstitelské pálenici.

Řada lidí se během Velikonoc může dostat před dilema, jestli pít, nebo raději nepít. Hygienici doporučují, aby volili druhou možnost.

Obsah podezřelých lahví stále kontrolují i odborníci. Zdravotní ústav v Ostravě na konci loňského roku prověřil za měsíc přes tři tisíce vzorků. Testování ale bylo v té době zdarma. Teď se pohybuje řádově ve stovkách korun.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Podle Vladimíry Němcové, vedoucí hygienických laboratoří Zdravotního ústavu Ostrava, je začátkem tohoto roku výrazně menší počet závadných vzorků. Je to kolem pěti, šesti do měsíce.

Hygienici řeší další zdravotně závadný alkohol. Celníci ho našli v pěstitelské pálenici PP Fakr v Ostravě-Radvanicích. Do této pěstitelské pálenice si pro alkohol denně přijíždí desítky lidí. Ne všichni ale ví, co si tady koupili. Celní správa zajistila v pálenici 3 230 litrů destilátu. Hygienici ve vzorcích naměřili nadlimitní množství propanolu i metanolu. O smrtící koktejl se ale nejedná. Zjištěná množství nepředstavují akutní riziko, nicméně jedná se o látky, které jsou používané například k čištění monitorů, jako ředidla, rozpouštědla apod.

Na otravu metanolem v Česku zemřelo od září více než čtyřicet lidí a desítky skončily v nemocnicích. Zatím poslední obětí je šestapadesátiletá žena, která leží v kritickém stavu v nemocnici v Orlové.

Vydáno pod