Pečení mazanců je velikonoční tradicí

Moravskoslezský kraj - V těchto dnech jsou potřeba tuny mouky, kubíky oleje a pytle ořechů. Pekárny v Moravskoslezském kraji zažívají první vrchol tohoto roku. Velikonoční výroba jede na plno. Produkce mazanců beránků ale i vek a rohlíků v tomto období pravidelně několikanásobně vzroste.

Nejžádanějším velikonočním pečivem je mazanec. Základní ingrediencí je mouka, tuk, vejce a droždí.

V pekárně v Bílovci spotřebovali za poslední týden jenom na mazance jeden a půl tuny mouky, sto šedesát kilo tuků a sto třicet kilo rozinek. Dovolenou v tomto období nedostane nikdo. „Je to náročné na ruce, je to ruční výroba. Doma už potom nic nestíháte, jenom spíte,“ komentovala náročnou práci pekařka Jarmila Lazecká .

Kromě mazanců jede v pekárnách před Velikonocemi naplno také výroba beránků, vek a rohlíků. Podle Michala Špačka, vedoucího výroby pekařství v Bílovci-Lhotce se výroba vek v tomto týdnu zhruba ztrojnásobila a u rohlíků je navýšení zhruba o 8 až 10 procent.

Po kynutí a pečení přichází na řadu zdobení. Velikonoční směna před víkendem končí tradičně až v noci.