Ve Vřesovicích otevřou novou školu

Vřesovice – Zatímco v posledních letech se základní školy v malých obcích kvůli nízkému počtu žáků zavírají nebo slučují, ve Vřesovicích na Prostějovsku otevřou v září novou. Obec je přesvědčena, že minimálně v následujících šesti letech nebude mít o žáky nouzi. Učit se tady budou i děti z okolních vesnic.

Každé ráno dojíždět za školou do 9 kilometrů vzdáleného Prostějova je problém, který už brzy nebudou muset řešit malé děti a jejich rodiče z Vřesovic na Prostějovsku. Od září bude mít obec vlastní základní školu. V září se začne v budově bývalé fary učit 11 prvňáčků. Ve Vřesovicích by měli zůstat až do páté třídy a na novou školu se těší už teď.

Ředitelka mateřské a základní školy Vřesovice Martina Zbořilová si od nové školy slibuje vytvořené rodinného prostředí – díky tomu, že ji bude navštěvovat méně dětí než městské školy. Vedení obce si spočítalo, že minimálně dalších šest let bude díky dostatečnému počtu dětí škola fungovat. „Stěhují se nám sem mladé rodiny s dětmi, tak doufáme, že ten výhled je pozitivní,“ uvedl starosta Vřesovic Josef Fica (KDU-ČSL).

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

V České republice vznikají nové školy spíš výjimečně, naopak hlavně na malých obcích se ruší nebo slučují. „Konkrétně v Olomouckém kraji to za posledních pět let byly čtyři školy, jejich činnost byla ale převedena na jiná školská zařízení, takže kapacita základních škol v kraji se tím nesnížila,“ nechal se slyšet Radek Melichar z tiskového odboru ministerstva školství.

Díky velkým prostorám budou moct děti ve Vřesovicích chodit do keramického kroužku, lidové školy umění a družiny v jedné budově, což už teď oceňují především rodiče dětí.