Muzeum umění v Olomouci má nového ředitele

Olomouc - Muzeum umění v Olomouci vede ode dneška Michal Soukup. Ve funkci nahradil dlouholetého šéfa a zakladatele třetí největší instituce svého druhu v zemi Pavla Zatloukala, který odešel do důchodu. Soukup byl jeho zástupcem a podílel se řadu let na současné podobě muzea.

Nový ředitel Michal Soukup v muzeu pracuje od jeho zrodu v roce 1990. Má zásadní podíl na všech dosavadních projektech muzea. „Po koncepční i stavební stránce se podílel nejen na vzniku samostatného Muzea umění, ale také na vybudování Arcidiecézního muzea v Olomouci i Kroměříži a na projektu Středoevropského fóra Olomouc,“ řekl ČTK mluvčí muzea Petr Bielesz.

Soukup dosud působil jako zástupce ředitele a vedoucího Arcidiecézního muzea Olomouc a sbírkového a expozičního odboru. Jako kurátor se podílel na uvedení řady autorských nebo souborných výstav v Muzeu umění i jinde. S představami o dalším směřování muzea hodlá seznámit nový ředitel veřejnost na začátku dubna.

Muzeum umění Olomouc patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle Olomouckého kraje, počet návštěvníků v jeho výstavních prostorách se loni vyšplhal na 226.000 lidí.

Muzeum spravuje zhruba 176.000 sbírkových předmětů, což jej nyní řadí hned za Národní galerii v Praze. Krátkodobými výstavami a dlouhodobými expozicemi představuje výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost ve třech objektech - v Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu Olomouc a v Arcidiecézním muzeu Kroměříž.