V Jeseníkách se chystá extrémní závod

Jeseníky – Víkend 5. a 6. dubna bude v Jeseníkách opět patřit nadšencům do extrémních sportů. Tentokrát se poběží ultra-trialový závod Rock Point – Horská Výzva.

Výjimečnost tohoto závodu spočívá především v jeho formě – povolen je totiž pouze přesun po vlastních nohách. Vzhledem k množství sněhu, který se na horách stále drží, se dá předpokládat, že závod skutečně bude extrémní.

„Předpověď počasí na další dny nevypadá úplně růžově a lze očekávat, že se většina závodu poběží, či půjde tak jako vloni ve sněhu. V zájmu zachování charakteru běžeckého a trekingového závodu a především pak možnosti rovného srovnávání-se mezi závodníky jsme se však i přes tyto prognózy opět rozhodli pro nepovolení sněžnic a podobného vybavení,“ řekl ředitel závodu Pavel Zitta.

„Myslím, že je to správné rozhodnutí, povolení sněžnic by rozdělilo startovní pole na ty, co je mají a co ne a celý koncept těchto závodů, který klade důraz především na rovnocenné podmínky pro všechny s možností srovnání se všech závodníků na trati ve stejných podmínkách, by postrádal svůj smysl,“ doplnil Zitta.

Variant závodu je několik. Skuteční odvážlivci se mohou pustit ho trasy LONG, která podle pořadatelů bude měřit přibližně 60 až 70 kilometrů, limit pro dokončení závodu bude 24 hodin. Druhou variantou je trasa HALF, s poloviční délkou, tedy přibližně 30 až 35 kilometrů a limitem 12 hodin.

Poté co všichni doběhnou, bude v odpoledních hodinách vyhlášena ještě jedna exhibiční závodní disciplína, tzv. RUNHILL. Princip je jednoduchý, půjde o rychlostní závod v běhu do sjezdovky. Veškeré finance, vybrané na startovném půjdou na charitativní účely.

Startovní listina celého závodu je velmi dobře obsazena, mimo jiné se jej zúčastní i známý český ironman, Petr Vabroušek. Ten bude startovat na trase LONG s loňským vítězem Rock Point – Horské Výzvy, Zbyňkem Cyprou.

Celkem je do závodu přihlášeno 800 závodníků. Vzhledem k počasí je tedy poměrně jisté, že Jeseníky poskytnou opravdovou výzvu.