U soudu s Toflovým gangem vypovídal exšéf krajské ODS Milan Venclík

Brno - Svědectvím bývalého mocného politika regionální ODS a někdejšího hejtmanského náměstka Milana Venclíka (ODS) dnes u brněnského krajského soudu pokračoval proces s takzvaným Toflovým gangem. Venclík vypovídal hlavně o situaci z roku 2004, kdy se podle vlastních slov měl z pozice favorita krajských voleb stát obětí smyšlené kompromitační kampaně. Podle toho, co zaznělo u soudu, se jeho případ dotýká činnosti Toflova gangu pouze nepřímo.

„Objevila se absurdní kauza, v níž jsem byl obviňován z věcí, které se nestaly. Bylo to připraveno i mediálně, obvinění jsem se dozvídal z tisku,“ popsal Venclík situaci, kdy ho těsně před krajskými volbami v roce 2004 obvinilo z podvodů a zpronevěry sponzorských darů celkem pět lidí. Venclík ale popřel, že by v dané souvislosti dostal jakoukoli konkrétní nabídku na „řešení“ těchto obvinění. To byl přitom podle dosavadních zjištění hlavní předmět činnosti takzvaného Toflova gangu.

Milan Venclík hovoří o svém (ne)spojení s Toflovým gangem (zdroj: ČT24)

Jediným pojítkem mezi Venclíkem a Toflovým gangem, o kterém se u soudu dosud mluvilo, tak zůstává klíčový svědek Petr Michek. Ačkoli se podle výpovědí osobně Michek s Venclíkem setkali pouze jednou, roli hrál jejich nepřímý vztah. Michek měl totiž před zmíněnými volbami dalšímu členu ODS, Petru Plevovi, nabízet Venclíkovo místo jedničky na kandidátce ODS. Michek, který nebyl ani členem, natož funkcionářem ODS, se měl tehdy zaštiťovat jménem poslance Pavla Suchánka (ODS). Ten svou účast popírá.

Michek Venclíka ve své výpovědi ze začátku letošního března zmínil ještě jednou. Hovořil o schůzce ve vinném sklepě ve Valticích, kde se měl s Venclíkem v roce 2004 sejít mimo jiné i člen Toflova gangu Miloš Almásy. Michek se vyjádřil, že „jindy sebevědomý a sebestředný funkcionář ODS byl najednou jak malej kluk a řešil s nimi svoje prohřešky.“

Toflův gang

Podle spisu se muži obohacovali vydíráním podnikatelů mezi lety 1998 a 2010. Obvykle je nejprve úředně křivě obvinili ze závažného hospodářského deliktu. Záhy dostal podnikatel nabídku, že mu zařídí stažení obvinění. Za tuto výpomoc údajně gang žádal úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle kriminalistů si gang vydělal v letech 1998 až 2010 velké peníze. Policie zadokumentovala okolo 20 až 30 vydírání.

Doposud byly v případu vyslechnuty na čtyři desítky svědků, jejich svědectví jsou ale často jen nepřímá. Svědci sice uvádí, že slyšeli, že někdo byl nucen gangu platit, ale na vlastní oči podobnou situaci nikdy neviděli.

Většina povolaných svědků byla už v minulosti stíhána. Obžalovaní z policejního gangu naopak tvrdí, že svědci se jim pouze mstí za předchozí usvědčení z trestné činnosti. Doposud vypovídala asi třetina všech navržených svědků. Soud bude pokračovat pravděpodobně až do konce roku.

Kdo byl kdo v kauze Toflova gangu

 

Miloš Almásy - bývalý policista, řídil spolu se zavražděným Michalem Toflem činnost gangu

Stanislav Dobrovolný - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Petr Křipský - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Lubomír Mokrý - bývalý šéf brněnské policejní inspekce. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Rudolf Setvák).

Zdeněk Olah - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Radoslav Petr - bývalý podnikatel, oslovoval vytipované oběti

Eduard Polák - zastrašoval vytipované oběti

Roman Procházka - policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Rudolf Setvák - bývalý šéf brněnské policejní inspekce, později pracoval ve vedení policie Brno-venkov. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Lubomír Mokrý).

Eduard Slanina - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů, navíc oslovoval vytipované oběti.

Jaromír Šálek - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Roman Velecký - bývalý policista

Milan Vítek - bývalý policista, oslovoval vytipované oběti

text