Zlín nevyužil mečbol a po debaklu chce o postupu rozhodnout v Třinci

Zlín - Hokejisté Zlína propásli první semifinálový mečbol a v pátém duelu série s Třincem doma naopak utrpěli debakl 1:6. Pět gólů nastříleli Oceláři v druhé části, čtyřikrát skórovali v přesilových hrách. Dvěma brankami se připomněl nejlepší střelec základní části Martin Růžička. Šesté utkání se bude hrát ve čtvrtek v Třinci.

I když k nemocnému Varaďovi s Hrňou přibyli na třinecké straně před zápasem ještě Klouček a Zagrapan, Oceláři se vysoko vytaženým forčekinkem od prvního vhazování snažili udávat tempo hry. Patřila jim i první velká šance utkání, ale Květoňovi po první neúspěšné ráně zabránil v dorážce do prázdné brány Tesaříkův faul. Potrestat ho mohl v přesilovce Polanský, ale videorozhodčí po rozboru situace dospěl k závěru, že puk šel od horní tyče zpátky do pole. Úvodní smůlu Ocelářů pak dovršil soupeř vedoucím gólem, který dal v šesté minutě tečí Tesaříkova příklepu Melenovský.

Hosté však s odpovědí dlouho neotáleli a už za 50 sekund vynuloval zlínské vedení také v početní výhodě bombou bez přípravy Růžička. Skóre pak mohl na stranu Východomoravanů opět překlopit Čajánek, ale zblízka Hamerlíka nepřekonal, a když v 19. minutě po souhře s Melenovským už dopravil puk do sítě, pro posunutou branku gól platit nemohl. Zkáza Zlína nastala ve druhé třetině. Třinec využil jeho vlažného nástupu a Růžička zblízka doklepl Zíbovu ránu podruhé za Sedláčka.

Jako by tím zlínského brankáře zbavil kouzla minulých dvou utkání a ze svého celku shodil střeleckou nemohoucnost. Sedláček stačil ještě ustát Ostřížkův sólový nájezd, ale v půlce zápasu ho Slezané třemi góly během tří minut vyhnali na střídačku. Hosté soupeře zničili v přesilovkách: třetí gól dal při hře pět na tři pohotovou dorážkou před brankovištěm Bonk, v klasické početní výhodě prostřelil gólmana dělovkou Zíb a při další přesilovce pět na tři dotlačil skotačící puk ze vzduchu za čáru Květoň.

Rozjeté Oceláře už nemohl zastavit ani oddechový čas, který domácí kouč Vlach bral po čtvrtém zásahu. Na co v prostřední části sáhli, to jim vyšlo. Ani náhradník Štůrala dlouho neodolával, v 36. minutě ho propálil Ovčačík. Rozhodnuté utkání v závěru vyostřil třinecký Hrabal. Narazil na mantinel Linharta, který patrně se zraněným ramenem musel předčasně do šatny. Koncovka se tak zvrhla v řadu osobních soubojů, které po výpadu Adamského na Čecha vyvrcholily hromadnou rvačkou za třineckou brankou.

PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 1:6 (1:1, 0:5, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Melenovský (Tesařík, Veselý) - 7. M. Růžička (Zíb, Rákos), 21. M. Růžička (Zíb, Bonk), 29. Bonk (Rákos), 30. Zíb (Hrabal, Bonk), 31. D. Květoň (Lojek, Peterek), 36. Ovčačík (Rufer). Rozhodčí: Hradil, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 14:12, navíc Řezníček do konce utkání - Hrabal 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:4. Diváci: 6161. Stav série: 3:2.

Zlín: J. Sedláček (31. Štůrala) - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, od 41. navíc Kotvan, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech - od 41. navíc Šlahař, P. Sedláček, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Lojek, Ovčačík - M. Růžička, Bonk, Rákos - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Orsava - Rufer, Matuš, Ostřížek. Trenéři: Turek a Janků.

Rostislav Vlach (Zlín): „Utkání mělo dva zlomové body. Prvním byl náš neuznaný gól na 2:1, kdy třinecký brankář evidentně posunul bránu. Druhým bylo naše vyloučení ve druhé třetině. Tam jsme dostali tři góly během tří minut a tam nastal zlom. Začátek nám celkem vyšel, ale tyhle dvě věci pak ovlivnily celé utkání.“

Pavel Janků (Třinec): „Začali jsme aktivně a měli jsme výborný pohyb, což jsme chtěli a což byl náš záměr. Rozhodla ale druhá třetina, kdy jsme měli mnoho přesilových her, které jsme perfektně sehráli. Musíme pochválit celé mužstvo včetně gólmana, ale zvlášť je třeba vyzdvihnout první pětku, která podala fantastický výkon.“

Vydáno pod