Povodí Odry upouští vodu z přehrad

Beskydy - I když má ještě do konce týdne lehce sněžit a mrznout, vodohospodáři v Povodí Odry se připravují na oteplení. Až do konce týdne proto budou upouštět vodu z přehrad, aby velké množství tajícího sněhu nezvedalo hladiny řek. Opatření se týká hlavně beskydských nádrží Šance a Morávka.

Mohlo by se tady klidně hrát dnešní semifinále hokejové extraligy mezi Třincem a Zlínem. Dvaceticentimetrová vrstva ledu a sníh přikryli hladinu Morávky. Sníh zbarvil do bíla i vrcholky hor nad ní. Přesto se Povodí Odry už teď připravuje na to, že teploty vystoupají nad nulu a sníh ztaje z hor do údolí. Už od soboty raději vodu z přehrady odpouští.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Přehrada Morávka je teď plná asi jen z poloviny. Leží totiž pod vrchem Travný, na kterém leží asi metr sněhu. Kdyby začal rychle tát, hrozily by povodně.

Voda z přehrady teď odtéká pětkrát rychleji než normálně. Obyvatelé podél řeky by nic poznat neměli. Vodu totiž vodohospodáři odpouští poměrně pomalu, aby se hladina řeky pod hrází moc nezvedala.

Vypouštění přehrad řídí ostravský dispečink. Sledují tady hladiny řek, počasí a také množství sněhu v povodí jednotlivých řek. S takovým množstvím sněhu se ale ani tady dlouho nesetkali. A tak dnes na matematických modelech spočítali, kolik vody ještě budou muset z přehrad odpustit. „Máme spočítaný model pro extrémní změnu počasí, to znamená - přes den patnáct stupňů, v noci sedm. Prostor pro zachycení by měl být dostatečný,“ uvedl Čestmír Vlček, obchodní ředitel Povodí Odry.

Taková změna počasí je ale v nejbližších dnech podle meteorologů nepravděpodobná. Podle Povodí Odry by i při takové souhře okolností hrozil na některých tocích maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, tedy stav pohotovosti.