Na Osoblažsku byly nalezeny vzácné fresky

Osoblažsko - I malá obec na okraji republiky se může proslavit. Své o tom vědí v Hrozové na Osoblažsku, kde žije jen čtrnáct stálých obyvatel. V tamním kostele se při opravě našly vzácné fresky. Pochází pravděpodobně ze 13. století. Podívat se na první sondy přijeli i odborníci z Akademie věd.

Sedm století staré fresky odhalil archeologický průzkum v kostele v Hrozové na Osoblažsku. Podle českých odborníků jde o tuzemský unikát. „Jedná se o nález, který v mnohém posunuje naše znalosti o středověkém vývoji moravskoslezského pomezí,“ uvedl Michal Zezula z Národního památkového ústavu Opava.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Co přesně fresky zobrazují, si podle současných sond netroufají zatím odhadovat ani sami odborníci. Viditelné jsou jen dvě postavy u hlavního oltáře. Ani tam ale není zcela jasno. 

Nález fresek ale prodraží opravy kostela. Církev původně počítala jen s částkou půl milionu. „Rozpočet stoupne minimálně o milion. Shánět budeme z fondů, organizací, kdekoli to půjde,“uvedl Marcel Jedelský, trvalý jáhen Města Albrechtice.

Fresky teď čeká kompletní odkrytí a restaurování. Vedení obce Rusín, pod kterou Hrozová spadá, už plánuje, že by mohly přilákat turisty. V rámci Osoblažska se dělají stezky vedoucí ke kostelům, takže objev bude určitě přínosem.

Kdy začnou restaurátoři obnovovat fresky v kostele, záleží na dohodě odborníků a na tom, zda se církvi podaří získat potřebné peníze.